Héliumon kívül mivel tölthetnék meg egy lufit, hogy az tartósan fennmaradjon a levegőben és ne essen a földre?
Tehát valami házi megoldás volna? Héliumom nincsen...
Azt tudom, hogy ha ecetbe szódabikarbónát öntök, az lefújja a lufit. Viszont az nem száll fel...
Tud valaki okosat mondani?
Semmivel. Héliumon/hidrogénen kívül nincs olyan gáz, ami elég könnyű lenne.
Forró levegőt tudsz még használni, de az nem annyira alkalmas.
Egyszerű a dolog amúgy: minden anyag, ami egység térfogaton könnyebb, mint azonos hőmérsékletű nitrogén+az egység térfogatot körbevevő gumi, az felfelé fog szállni, ha lufiba töltöd.
Namármost, nitrogén "alatt" mintössze két gáz van: hélium és hidrogén.
Tehát nem fogsz találni olyat, amivel pótolhatod.
Bármivel, ami könnyebb (alacsonyabb sűrűségű) mint a levegő: hidrogén, szénmonoxid, metán.
A második erősen mérgező, és mindhárom robbanásveszélyes. Lehet hogy van még más is, de nem véletlen, hogy általában héliumot használnak.
Ha kinyitod otthon a gázcsapot, abból jobbára metán jön, de vigyázz, ne robbantsd fel a házat.
Hát ja.
Hidrogénnel és héliummal lehetne főleg, mivel ezek azok a könnyen előállítható (hidrogén), illetve könnyen beszerezhető gázok (hélium), amiknek a sűrűsége kisebb a levegőjénél.
Csak a hidrogén az robbanásveszélyes, a héliumot meg előállítani tudtommal igen nehéz otthon, azt venni lehet.
Tehát én azt ajánlom vegyél héliumot, ha fontos a dolog.
(bár ha jól látom nem olcsó mulatság: [link]
"A neon egyatomos, ezért könnyebb, mint a Föld légkörének túlnyomó részét képező kétatomos nitrogén és oxigén molekulák; tehát egy neonnal teli léggömb felemelkedik a levegőben, bár egy hélium ballonnál lassabban."
"Jóval drágább mint a hélium, mert a levegő az egyetlen elérhető forrása."
Akár azzal is, de nem éri meg. (Szerintem.)
#5, bocsánat, valamiért úgy láttam, hogy a kérdező írta a neont, arra válaszoltam. Nem kötözködés akart lenni.
:))
Ha van a környezetedben egy nem használt hűtőszekrény, a hűtővezeték csövével fel tudod fújni a lufit. Természetesen csak akkor, ha nem a gázhiány miatt tették ki.
De szerintem a legjobb megoldás, ha veszel egy héliumpalackot, azzal több lufit is fel lehet fújni.
Azt hiszem mégis csak jobb lesz, ha elmegyek a vidámparkba vagy valami gyerekrendezvényre és veszek ott héliumos lufit. :-(
Ezek egyike sem igazán kivitelezhető részemről. :-) De köszi, nagyon jó dolgokat írtok, ha lufit nem is fújok így, de legalább okosodtam.
Most már csak az a kérdés, hogy milyet vegyek? Hagyományos gumilufit, vagy inkább abból a fényes fajtából, ami nehezebben pukkan ki. Ez utóbbi csak jobb!
Az udvarra kellenének ezek nekem nyárra. Vajon mennyi ideig bírják majd? (A napsütés milyen gyorsan teszi tönkre?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!