Hogy számítom ki a trapéz magasságát? Meg van adva az összes oldal a, b, c, d, .
Én elkezdtem megcsinálni, de a felénél elakadtam. Gondolom nem húrtrapéz ugye?
na, én így kezdtem neki, ha valaki tudná folytatni.... :S
Először is elnevezném a csúcsokat. A c és d oldal közötti legyen az A. a c és b közötti a B. és így tovább.
A D-ből és a C-ből merőlegeseket állítasz a c-re. ezzel levágtál a trapézból egy téglalapot és két derékszögű háromszöget.
Ez a két merőleges pedig a magasság.
Tehát, a c oldalad most egyenlő az a-val plusz a két rész (nevezzük x-nek lés y-nak) amit levágtál.
itt akadtam el. Pitagorasszal kéne a háromszög oldalát (tehát a magasságot) kiszámolni, de minvel az x és az y nem egyenlő ezért nem tudom.
előző vagyok.
azt hiszem, tudom folytatni, de megint elakadtam (bocsi)
ahogy az első mondta, "kihagyod a közepit" :D
tehát összecsúsztatod(képzeletben) a két háromszöget, és akkor kapsz egy háromszöget, aminek ismerjük az oldalait (d, b, xy).
Ha nem szimmetrikus trapéz:
m2+x2=b2
m2+y2=d2
x+a+y=c
Ezekből a,b,c,d ismert, így marad 3 egyenlet és 3 ismeretlen > ess neki :)
(m a magasság, x és y pedig értelemszerűen a párhuzamos oldalak közti különbség kétoldalt)
Ha szimmetrikus a trapéz, az nagyon könnyű, azt magad is meg tudod csinálni :)
Még folytatom, segítek, h 2 egyenlet legyen 2 ismeretlennel: b2-x2=d2-y2 (=m2) és x+y=c-a
Az első egyenletnél nem lehet gyököt vonni kapásból!!
1. vagyok
Ha nem akartok két ismeretlenes egyenlettee bajmolódni,
mit szónátok egy jó kis cosinus tételhő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!