Hogyan lehetne kiszámolni a tulajdonosok arányát?
2500 db gépjármű van a településen és egy felmérés szerint 300-ból 180 rendelkezett téli gumival. 95%-s pontossággal kellene megbecsülni, hogy hány gépjárművön van téli gumi!
Köszönöm szépen a segítséget
:S
hány éves vagy? Ez azért nem olyan nehéz...
Nem tudom igazán értelmezni, hogyan érted azt, hogy "95 %-os pontossággal kell megbecsülni".
Merthogy teljesen pontosan ki lehet számolni; feltéve, hogy a felmérésben mutatkozó arány az egész településre igaz.
A rész - egész arány alapján:
180 úgy aránylik a 300-hoz, mint x a 2500-hoz; azaz
180 : 300 = x : 2500
180 : 300 = 0,6
Tehát:
x : 2500 = 0,6
Ebből pedig:
2500 * 0,6 = 1500
Azaz 1500 gépjárművön van téli gumi.
Ha nem ez a feladat, akkor bocs. :)
Ez stat I. ugye? :P Fincsi!
Szóval:
95%-os pontosság azt jelenti, hogy a hiba 5% lehet, tehát 1-alfa/2 = 1-0,025 = 0,975 /majd ennél az értéknél kell a Z táblából kinézni a hozzá tartozó értéket. Azért Z tábla, mert az elemszám nagyobb, mint 30. Ez egy szabály... /
1. N= 2500
2. n= 300
3. k= 180
4. megnézed a Z 0,975-öt, "fí" Z-nél keresd!
5. p=k/n = 180/300 (aránybecslés, kapsz egy %-ot)
6. standard hiba: Sp = NAGY négyzetgyök alatt P(1-P) per N és ez a gyökös tag szorozva van egy másik NAGY négyzetgyök alatt 1-n/N -el.
(remélem megtalálod ezt a képletet ez alapján :))
7. delta kiszámolása (hibahatár)
delta= a táblázatból kinézett érték SZOROZVA a standard hiba értékével (Sp)
8. konfidencia intervallum (elfogadási tartomány):
P=k/n ---> P-delta az alsó határ, P+delta a felső határ.
tehát kapsz két %-os értéket.
Értelmezés:
95%-os megbízhatósági szinten 2500 gépjárműből X% és Y% közé esik a téli gumival rendelkezők aránya.
Sok sikert! És gyakorolj sokaaaat!!! Különben nem fog menni... :S
Melyik főiskolára jársz? :)
Barátnőm jár a Tomori Pál-ra, neki lesz jövő héten a vizsgája. Valahogy ez tűnt a legkönnyebb feladatnak mégis kifogott rajtunk, de így már meg van. Köszönöm
Első válaszolónak: 30 :)
Elnézést, de mégsem megy.
"megnézed a Z 0,975-öt, "fí" Z-nél keresd! " résszel megfogtál. Akkor nem simán a standard normál eloszlás "alfa/2", 1,96 -s értékkel kell számolni?
Böngésszük a függvénytáblázatát, de Z táblát nem tartalmaz...
Kell, hogy legyen Z tábla, van T tábla is és Z tábla is, egyébként az érték 0,975-nél 1,96 ; 0,95-nél pedig 1,65.
Azért alfa per kettő, mert egy intervallumon belül keressük azt a szakaszt, ami az elfogadási tartomány.
Egy számegyenesre rajzolsz egy lefelé fordított félkört /bocs, nem jut eszembe a matematikai neve :D ) és ennek a két oldalán van a hiba, tehát ha alfa a hiba, akkor mivel van egy alsó és egy felső ahtár, alfát osztani kell kettővel.
Remélem érthető... :P :)
Olyan feladatoknál nem kell osztani alfát 2-vel, ahol a szöveg úgy szól, hogy pl. legalább mennyi kell, hogy ez meg ez legyen, vagy maximum mennyi legyen, stb. Ha ez benne van a szövegben, akkor csak egy alsó vagy egy felső határt kell megadni, így nem kell alfát osztani... :)
(3/6 voltam, meg az előző is)
Sok sikert a vizsgához! :)
Köszönöm végül sikerült...
Az a furcsa, hogy én évekkel ezelőtt átrágtam magam ezeken a Corvinuson, de túl sok nem maradt meg belőle (halovány "emlékképek" csak), így segíteni alig tudok..
Ach so, statisztika... Akkor ezért nem értettem a helyzetet.
Elnézést még egyszer. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!