Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hány szeletre vágja fel a...

Zsoltiba kérdése:

Hány szeletre vágja fel a nagymama a süteményt?

Figyelt kérdés

A nagymama vasárnap egy tepsi süteményt sütött.

Aladár jobban szereti azokat a süteményeket, amelyek a tepsi széléhez érve sültek, mert azok ropogósabbak.

Béla pedig azokat a süteményeket szereti, amelyek a tepsi közepében készültek, mert azok jó puhák.

A nagymama mindkét unokájának kedvében akar járni, ezért hány vágást kell ejtsen "függőlegesen" és "vízszintesen" ahhoz, hogy ugyanannyi ropogós mint puha süteményt kapjon?

2012. okt. 15. 09:19
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"(Amúgy kétlem, hogy beugratós feladat lenne.) "

Nem is az! 1970 körül egyetemi felvételi feladatsorban szerepelt, ott találkoztam vele először.

2012. okt. 15. 15:56
 12/14 A kérdező kommentje:

Hali! 2xSü nyert, a feladat nem volt beugratós!

A légyeg az, hogy két megoldása is van!

Ez egy, ún. diofantoszi egyenletre egy példa.

Az a lényege, hogy több ismeretlen ellenére, a szűkítő peremfeltételeknek hála lehet csökkenteni a megoldáshalmazt.

Az már plusz egy érdekes dolog, hogy 1970 körül egyetemi felvételin kérdés volt. Akkoriban kezdtem az általánost...

2012. okt. 15. 19:35
 13/14 2xSü ***** válasza:
Jaj de jó! És mit nyertem? :-)
2012. okt. 15. 21:45
 14/14 A kérdező kommentje:
Tapasztalatot :-)
2012. okt. 17. 09:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!