Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki lenne olyan kedves és...

Valaki lenne olyan kedves és elmagyarázná ezt nekem? (paradoxon)

Figyelt kérdés
"Tekintsük az összes halmazok "halmazát"! Nyilván ennek a hatványhalmaza nagyobb számosságú, mint az eredeti, ahogyan azt az imént igazoltuk, csakhogy az összes halmazok halmazának hatványhalmaza szintén halmaz, minekutána ott van az összes halmazok halmazában. Azt kaptuk tehát, hogy egy részhalmaz számossága nagyobb az eredeti halmaz számosságánál, ami lehetetlen. Ez a paradoxon, mely a századelőn megrengette az egész matematikát, nem más, mint egy indirekt bizonyítás arra, hogy az összes halmazok halmaza már nem alkot halmazt, hanem valami egészen más dolgot, de hogy micsodát, azt egyelőre ne firtassuk."

2012. szept. 19. 17:32
 1/7 anonim ***** válasza:

Ez hasznos lehet:

[link]

2012. szept. 19. 18:03
 2/7 anonim ***** válasza:

Mit nem értesz?

Az összes halmazok halmaza egy halmaz.

Ennek hatványhalmaza egy még nagyobb halmaz.

Az összes halmazok halmaza – definíció szerint – tartalmazza a saját hatványhalmazát.

Viszont a hatványhalmaz – definíció szerint – nem lehet része annak a halmaznak, aminek ő a hatványhalmaza.

A két dolog ellentmond, mivel a hatványhalmaz része is és nem is az összes halmazok halmazának. Ezért olyan halmaz, hogy „az összes halmazok halmaza” nem definiálható.

2012. szept. 19. 18:20
 3/7 anonim ***** válasza:
Én már az első mondatnál leakadtam. Az összes halmazok halmaza olyan, mintha TV-ben TV lenne és mindegyikben egy másik.
2012. szept. 19. 19:04
 4/7 anonim ***** válasza:

A Tv-ben tv ...

Az eredeti Tv-nek a hatványhalmaza egy újabb halmaz. Egy újabb Tv, amit az eredeti Tv Tartalmaz, mivel az minden halmazok halmaza. (minden tv-k tv-je)

Ez a paradoxon. Hogy "minden halmaz halmazá"-nak hatványhalmaz nagyobb mint az eredeti halmaz, ami elvileg minden halmazt tartalmaz.

Vili?:)

2012. szept. 20. 13:48
 5/7 A kérdező kommentje:
Jajj,utolsó,köszönöm szépen,így már világos.:)
2012. szept. 20. 15:44
 6/7 anonim ***** válasza:
Szívesen!:)
2012. szept. 20. 16:42
 7/7 dq ***** válasza:

#1: Az másról szól..

#2 : "Az összes halmazok halmaza – definíció szerint – tartalmazza a saját hatványhalmazát."

Definíció szerint a hatványhalmaza eleme neki, és, nem részhalmaza. (Persze az is következik, hogy részhalmaza, de az inkább állítás.)

" Viszont a hatványhalmaz – definíció szerint – nem lehet része annak a halmaznak, aminek ő a hatványhalmaza "

Definíció szerint nagyon könnyen része lehet. Miért ne lehetne?

Egyáltalán nem triviális az a tétel, amelyik azt mondja, hogy a hatványhalmaz "számossága" szigorúan nagyobb, mint az alaphalmazáé. Azaz nem létezik alaphalmazból szürjekció a hatványhalmazába. Cantor-féle átlós metszés a tétel neve.

És akkor még be kell látni, hogy egy részhalmaz számossága nem lehet szigorúan nagyobb, mint a tartalmazó halmazáé. Ez sem teljesen triviális, viszont legalább nagyon könnyû. (Szemben az elõbbivel)

Szóval ez veszõdséges bizonyítás. (és #2 bizonyítása nem jó, õ összekeveri a halmaz elemét a részhalmazával)

#4 Bizonyítása sem jobb. Egy halmaz simán lehet ugyanannyian, mint egy részhalmaza, miért ne lehetne. Még példa is van rá: pontosan annyi egész szám van, mint páros.

((Tudom hogy kicsit régi a kérdés, de, bárki idetévedhet (ahogy én is tettem) tök véletlenül is akár..))

2017. jan. 9. 02:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!