Valaki lenne olyan kedves és elmagyarázná ezt nekem? (paradoxon)
Mit nem értesz?
Az összes halmazok halmaza egy halmaz.
Ennek hatványhalmaza egy még nagyobb halmaz.
Az összes halmazok halmaza – definíció szerint – tartalmazza a saját hatványhalmazát.
Viszont a hatványhalmaz – definíció szerint – nem lehet része annak a halmaznak, aminek ő a hatványhalmaza.
A két dolog ellentmond, mivel a hatványhalmaz része is és nem is az összes halmazok halmazának. Ezért olyan halmaz, hogy „az összes halmazok halmaza” nem definiálható.
A Tv-ben tv ...
Az eredeti Tv-nek a hatványhalmaza egy újabb halmaz. Egy újabb Tv, amit az eredeti Tv Tartalmaz, mivel az minden halmazok halmaza. (minden tv-k tv-je)
Ez a paradoxon. Hogy "minden halmaz halmazá"-nak hatványhalmaz nagyobb mint az eredeti halmaz, ami elvileg minden halmazt tartalmaz.
Vili?:)
#1: Az másról szól..
#2 : "Az összes halmazok halmaza – definíció szerint – tartalmazza a saját hatványhalmazát."
Definíció szerint a hatványhalmaza eleme neki, és, nem részhalmaza. (Persze az is következik, hogy részhalmaza, de az inkább állítás.)
" Viszont a hatványhalmaz – definíció szerint – nem lehet része annak a halmaznak, aminek ő a hatványhalmaza "
Definíció szerint nagyon könnyen része lehet. Miért ne lehetne?
Egyáltalán nem triviális az a tétel, amelyik azt mondja, hogy a hatványhalmaz "számossága" szigorúan nagyobb, mint az alaphalmazáé. Azaz nem létezik alaphalmazból szürjekció a hatványhalmazába. Cantor-féle átlós metszés a tétel neve.
És akkor még be kell látni, hogy egy részhalmaz számossága nem lehet szigorúan nagyobb, mint a tartalmazó halmazáé. Ez sem teljesen triviális, viszont legalább nagyon könnyû. (Szemben az elõbbivel)
Szóval ez veszõdséges bizonyítás. (és #2 bizonyítása nem jó, õ összekeveri a halmaz elemét a részhalmazával)
#4 Bizonyítása sem jobb. Egy halmaz simán lehet ugyanannyian, mint egy részhalmaza, miért ne lehetne. Még példa is van rá: pontosan annyi egész szám van, mint páros.
((Tudom hogy kicsit régi a kérdés, de, bárki idetévedhet (ahogy én is tettem) tök véletlenül is akár..))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!