Egy hal feje 9 cm hosszú. A farka egyenlő hosszú a fejével, plusz a test hosszának felével. A test hossza megegyezik a fej és a farok hosszúságának összegével. Milyen hosszú a teljes hal?
fej=9
farok=fej+test/2=9+test/2
test=fej+farok=9+9+test/2
---------------------
test=18+test/2
test/2=18
test=36
---------------------
farok=9+test/2=9+18=27
Hal=fej+test+farok=9+36+27=72
Ha jól számoltam.
fej=9cm
farok=fej+test/2=9+test/2
test=fej+farok=9+9+test/2=18+test/2 -> test/2=18 -> test=36
hal=fej+test+farok=9+36+(9+test/2)=72cm
A 16:31-es és a 16:33-as számolt jól!
X-nek veszem a test hosszát.
Fej=9
Farok=9+x/2
Test=9+9+x/2 = 18+x/2
mivel test=x => x=18+x/2 (fennti sorból következően)
x=18+x/2
2x=36+x
x=36 => azaz a test hossza
Fej=9
Test=36
Farok=9=36/2 = 27
Összesen=72
Nekem mindig 36 jött ki, aztán rájöttem hogy mások az egész hal hosszának nem csak a testet, hanem a fej, a farok és a test hosszának összegét veszik. Megnéztem a biztonság kedvéért a test szót a magyar értelmező szótárban amiben az áll, hogy (idézem) "Valamely élőlénynek, főleg az embernek a szervezete, a maga anyagi mivoltában, külső fizikai formájában". Ez a definíció engem igazol, miszerint a testbe beletartozik a fej és a farok is, hisz ezek a szervezetének részei(testrészei). Tehát a test hossza az egész hal hossza, ráadásul a feladat se írja hogy a teljes hossz az utóbb említett 3 részből áll.
Voltam olyan elvetemült és kipróbáltam régen néhány ikszelős online IQtesztet, szinte mindegyikben szerepelt ez a kérdés, de a hőn áhított 36-os megoldás még választató rosszként se volt.
Kicsit elbizonytalanít az, hogy mindenki szerint 72 az eredmény, de az álláspontomhoz makacsul ragaszkodok. A test az az egész hal, nem pedig a része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!