Királyvizet kell előállítanom mire figyeljek?
Vállaltam egy kémiakisérlet bemutatását mivel a félévim elég tré lett, és javítanom kéne.
Mit mibe lehet önteni, és hogyan?
Nem szeretném felgyújtani a termet!
köszi a válaszokat!
A vegyésznek van igaza, nem kell mindentől parázni. A salétromsav és a kénsav gond nélkül összekeverhető, ez nem kénsav. Egyedül a tömény kénsavat kell óvatosan hígítani, mert annak az oldódásánál nagy hő fejlődik.
Egyébként a bőr elég jó védelem mindenféle savval szemben, ha ráfröccsen, egyszerűen le kell mosni, nem marad semmi nyoma. Persze nem kell benne áztatni percekig.
Csak, mert ilyen népszerű lett szarral dobálni a kémikust:
-amikor anno először tömény savakkal (kénsavval) dolgoztam, akkor még kesztyű se volt rajtam és egyáltalán nem rettegtem tőle. Tisztelem a vegyszereket amikkel dolgozok, nem becsülöm le, mert tudom, hogy ha egy liter rámdől, akkor gond van, de egy kémcsőnyi nem veszélyes. Ömlött már rám kisebb-nagyobb (max 4cm3) mennyiség és nem haltam bele, igazából lemostam és ennyi, pedig 96% tömény volt. Most akkor lehet csodálkozni, hogy hű de érdekes, nem olvadt le a kezem a kénsavtól...
A kénsavon kívül nagyon sok más anyagnak is exoterm (hőt leadó) a hígítása. Ilyen a tömény salétromsav vagy a kristályos nátrium hidroxid és sok-sok más dolog.
Illetve a végére hagytam egy zseniális emléket:
Amikor először királyvizet készítettem, akkor 50%-os salétromsavból és 30%-os sósavból készítettem el. Ugyan úgy működik, a nitrozil-klorid ugyan olyan szépen szétszedi az adott fémet és semmi para nincs belőle (csak nem kell beleszívni jó nagyokat).
Meg van a szegény ember királyvize ami abból áll, hogy hidrogén peroxid (30%) és sósav (30%) keveréke, ez is feloldja az aranyat és ebből is képződik egy kis klór.
-egy vegyészhallgató.
U.I.: nem az otthoni kávéscsészében és egyéb remek sufniötletekkel történő kísérletezéshez adtam ötletet, hanem egyszerű tájékoztatót írtam az adott témakörben.
Nem viccelt, frankón meg kell csinálnom, vagy év végén megbuktat, ezt megmondta.
Éppen hogy átengedett kettessel, sokat hiányoztam az órákról.
Szellőztetni jól lehet a termet, akár kereszthuzatot is lehet csinálni.
Akkor nagyon óvatos leszek! Köszi a válaszokat!
Ha kell segítség vagy ha nem vagy biztos, hogy miként kell megcsinálni, akkor írj egy mailt és küldök videót, hogy miként kell összeönteni vagy mire kell figyelni.
-egy vegyészhallgató.
Nah tegnap megvolt a "nagy esemény", nem is volt olyan vészes.
A lényeg hogy sikerült, és büszke volt a tanár magára.
Mondtam, hogy nem lesz vészes, örülök, hogy megtapasztaltad a kémiának egy kis szeletét és /remélem/ pozitív tapasztalatot szereztél(:
Am. mit oldottatok fel királyvízben?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!