Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Királyvizet kell előállítanom...

Királyvizet kell előállítanom mire figyeljek?

Figyelt kérdés

Vállaltam egy kémiakisérlet bemutatását mivel a félévim elég tré lett, és javítanom kéne.

Mit mibe lehet önteni, és hogyan?

Nem szeretném felgyújtani a termet!

köszi a válaszokat!

2012. febr. 18. 01:03
1 2 3
 11/22 Silber ***** válasza:
Általános- és középiskolában előírás, hogy a diák NEM dolgozhat tömény sav- ill. lúgoldatokkal. Amíg az adott tanár óráján ül, addig bárminemű baleset a tanár felelőssége, így ha esetleg maradandó egészségkárosodást (vagy bármiféle sérülést) szerez, azért Ő tehető felelősnek. Ugyanaz a helyzet mint amikor a kisgyerek megissza otthon a hypot, a szülőket elítélik gondatlanságból elkövetett maradandó egészségkárosodást okozó cselekmény/haláleset miatt.
2012. febr. 18. 14:43
 12/22 anonim ***** válasza:
szerintem nem való gyakorlatlan kézbe ez se ,kedves vegyész megvan az első tömény savas élmény?milyen voltál mikor először dolgoztál vele?ugye nem voltál magabiztos?
2012. febr. 18. 15:31
 13/22 anonim ***** válasza:
0%

A vegyésznek van igaza, nem kell mindentől parázni. A salétromsav és a kénsav gond nélkül összekeverhető, ez nem kénsav. Egyedül a tömény kénsavat kell óvatosan hígítani, mert annak az oldódásánál nagy hő fejlődik.

Egyébként a bőr elég jó védelem mindenféle savval szemben, ha ráfröccsen, egyszerűen le kell mosni, nem marad semmi nyoma. Persze nem kell benne áztatni percekig.

2012. febr. 18. 16:26
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Azért érezhető ,hogy van itt aki bátran ad tanácsokat,de nem hogy gyakorlata,de még kémiai ismeretei sincsenek..
2012. febr. 19. 09:35
 15/22 anonim ***** válasza:

Csak, mert ilyen népszerű lett szarral dobálni a kémikust:

-amikor anno először tömény savakkal (kénsavval) dolgoztam, akkor még kesztyű se volt rajtam és egyáltalán nem rettegtem tőle. Tisztelem a vegyszereket amikkel dolgozok, nem becsülöm le, mert tudom, hogy ha egy liter rámdől, akkor gond van, de egy kémcsőnyi nem veszélyes. Ömlött már rám kisebb-nagyobb (max 4cm3) mennyiség és nem haltam bele, igazából lemostam és ennyi, pedig 96% tömény volt. Most akkor lehet csodálkozni, hogy hű de érdekes, nem olvadt le a kezem a kénsavtól...

A kénsavon kívül nagyon sok más anyagnak is exoterm (hőt leadó) a hígítása. Ilyen a tömény salétromsav vagy a kristályos nátrium hidroxid és sok-sok más dolog.

Illetve a végére hagytam egy zseniális emléket:

Amikor először királyvizet készítettem, akkor 50%-os salétromsavból és 30%-os sósavból készítettem el. Ugyan úgy működik, a nitrozil-klorid ugyan olyan szépen szétszedi az adott fémet és semmi para nincs belőle (csak nem kell beleszívni jó nagyokat).

Meg van a szegény ember királyvize ami abból áll, hogy hidrogén peroxid (30%) és sósav (30%) keveréke, ez is feloldja az aranyat és ebből is képződik egy kis klór.

-egy vegyészhallgató.

U.I.: nem az otthoni kávéscsészében és egyéb remek sufniötletekkel történő kísérletezéshez adtam ötletet, hanem egyszerű tájékoztatót írtam az adott témakörben.

2012. febr. 19. 11:09
 16/22 A kérdező kommentje:

Nem viccelt, frankón meg kell csinálnom, vagy év végén megbuktat, ezt megmondta.

Éppen hogy átengedett kettessel, sokat hiányoztam az órákról.

Szellőztetni jól lehet a termet, akár kereszthuzatot is lehet csinálni.

Akkor nagyon óvatos leszek! Köszi a válaszokat!

2012. febr. 19. 15:02
 17/22 anonim ***** válasza:

Ha kell segítség vagy ha nem vagy biztos, hogy miként kell megcsinálni, akkor írj egy mailt és küldök videót, hogy miként kell összeönteni vagy mire kell figyelni.

-egy vegyészhallgató.

2012. febr. 20. 10:03
 18/22 A kérdező kommentje:

Nah tegnap megvolt a "nagy esemény", nem is volt olyan vészes.

A lényeg hogy sikerült, és büszke volt a tanár magára.

2012. febr. 23. 09:43
 19/22 anonim ***** válasza:

Mondtam, hogy nem lesz vészes, örülök, hogy megtapasztaltad a kémiának egy kis szeletét és /remélem/ pozitív tapasztalatot szereztél(:

Am. mit oldottatok fel királyvízben?

2012. febr. 23. 19:39
 20/22 anonim ***** válasza:
Az arányokra.
2012. ápr. 27. 19:45
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!