Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Sorozat határértékénél a lim...

Sorozat határértékénél a lim alá kell valamit írni?

Figyelt kérdés
Most kezdtük a határérték számítást és a tanár mindig odaírta, hogy n tart a végtelenbe. Az nem kell oda, ugye?
2011. dec. 8. 16:56
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Ja hogy n csökkenhet is? De akkor is egésznek kell lennie, mivel a sorozat tagjai a természetes számok a 0 kivételével.
2011. dec. 8. 20:31
 12/18 anonim ***** válasza:
Sőt ha n nem végtelenbe vagy mínusz végtelenbe tart, hanem egy adott számhoz, akkor létezik jobb és baloldali határérték is.
2011. dec. 8. 21:17
 13/18 A kérdező kommentje:
Megint lemaradtam. Lehet, hogy valamit nagyon rosszul tudok, de n nem csak pozitív egész szám lehet?
2011. dec. 8. 22:00
 14/18 A kérdező kommentje:
És még az a kérdésem, ha n->0 és lim(1/n), ennek mennyi az eredménye? 1?
2011. dec. 8. 22:17
 15/18 anonim ***** válasza:
De jól tudod, és én is számos könyvet láttam amiben a sorozat határértékénél nem írják oda, hogy n->inf. Ettől függetlenül ajánlom, hogy írd oda, mert akkor az tuti jó, valamint később pl függvények határértékénél már előfordulhatnak olyanok, amelyekről az előzőekben írtak, ott pedig akkor úgyis ki kell írnod :)
2011. dec. 8. 22:23
 16/18 _Jessy_ ***** válasza:

"És még az a kérdésem, ha n->0 és lim(1/n), ennek mennyi az eredménye? 1?"

Ha van olyan kikötés, hogy n csak egész lehet, akkor annyi, feltéve, hogy pozitív irányból tart 0-hoz, ha negatív felől, akkor -1, de ilyet nem nagyon szoktak feladni. Ha viszont n nem egész, akkor a jobb oldali határértéke +inf, bal oldali pedig -inf, amiről már előttem is beszéltek (jobb,bal oldali határérték)

2011. dec. 8. 22:31
 17/18 anonim ***** válasza:

Csak hogy ne zavarodj bele mik ezek a 0-ához tart stb:

Mivel most kezdtétek tanulni gondolom numerikus sorozatok határértékét nézitek, ami pl a(n)=1/n alakú. Ezeknél definíció miatt (és nem kell semmi kikötés) n egész szám, és ezeknek a sorozatoknak a határértékét általában a végtelenben nézzük, ezért nem írja ki 1-2 könyv sem.

Később veszitek majd a függvények határértékét, itt már nem csak végtelenben lesz érdekes a határérték, itt előfordulhat x->-inf, x->0+, x->2134

2011. dec. 8. 22:48
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ mindenkinek!

Akkor mégse mondtam olyan nagy hülyeséget.

2011. dec. 9. 07:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!