Hogyan kell szöveges feladatokat megoldani egyenletekkel?
Sajnos egyáltalán nem értem :(. Ha lenne valaki olyan jó és elmagyarázná azt megköszönném. Pl:
Egy medence az egyik csapon át 9 óra, a másik csapon át 15 óra alatt töltődik fel. Mennyi idő
alatt telik meg, ha mindkettőt megnyitjuk?
Vagy egy másik típusú feladat (ezt könnyebben fel tudom írni)
Gondoltam egy számot, hozzáadtam 8-at, majd az összeget elosztottam 3-mal, így a
gondolt szám felét kaptam eredményül. Melyik számra gondoltam?
1./
Írd fel, hogy külön külön egy óra alatt mennyire töltik meg a medencét. Az egyik csap az 1/9 részét, a másik 1/15 részét. Ezeket összeadod, és kijön, hogy ha kinyitod mindkét csapot, akkor együtt egy óra alatt 12/45 részét töltik meg. Vagyis ahhoz, hogy megteljen a medence, 1/(12/45)=3,75 óra kell.
2./
Itt a gondolt számot elnevezd mondjuk x-nek, és felírod azt algebraiul, amit leírtál, vagyis:
(x+8)/3=x/2
Ezt kezdük el rendezni. Szorozzuk 2-vel:
(2x+16)/3=x
Szorozzuk 3-mal:
2x+16=3x
Vonjunk ki belőle 2x-et:
16=x
Vagyis a gondolt szám a 16. Ezt még leellenőrzöd, és kész:
(16+8)/3=8
16/2=8
(Remélem, nem előztek meg :))
Függetlenül az aktuális feladatoktól _mindíg_ a kérdésre a válasz legyen az x. Ne más, ne köztes, hogy "előbb ez legyen aztán majd abból kiszámolom a kérdést". Sokat ezen kavarodnak be, rontják el. Régebben sokat korrepetáltam pótvizsgára, érettségire is hozzátartozóimat. Nemgyőztem fejükbe verni, hogy a kérdés az x és nem más :-) Visszatérve pl az első feladathoz, a "mennyi idő" az x és arra kell felírni az egyenletet. Bocsi a hossszú válaszért de nem csak a kérdezőnek hanem más nézelődőnek is hasznos lehet amit írtam. Üdv.
u.i.: persze a következtetés általi megoldás is jó (és sokszor könnyebb), de vannak helyzetek, amikor direktben egyenletet kérdeznek pl. középiskolában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!