Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan kell szöveges feladatok...

Hogyan kell szöveges feladatokat megoldani egyenletekkel?

Figyelt kérdés

Sajnos egyáltalán nem értem :(. Ha lenne valaki olyan jó és elmagyarázná azt megköszönném. Pl:

Egy medence az egyik csapon át 9 óra, a másik csapon át 15 óra alatt töltődik fel. Mennyi idő

alatt telik meg, ha mindkettőt megnyitjuk?

Vagy egy másik típusú feladat (ezt könnyebben fel tudom írni)

Gondoltam egy számot, hozzáadtam 8-at, majd az összeget elosztottam 3-mal, így a

gondolt szám felét kaptam eredményül. Melyik számra gondoltam?

2009. máj. 14. 20:56
 1/3 anonim ***** válasza:
77%

1./

Írd fel, hogy külön külön egy óra alatt mennyire töltik meg a medencét. Az egyik csap az 1/9 részét, a másik 1/15 részét. Ezeket összeadod, és kijön, hogy ha kinyitod mindkét csapot, akkor együtt egy óra alatt 12/45 részét töltik meg. Vagyis ahhoz, hogy megteljen a medence, 1/(12/45)=3,75 óra kell.

2./

Itt a gondolt számot elnevezd mondjuk x-nek, és felírod azt algebraiul, amit leírtál, vagyis:

(x+8)/3=x/2

Ezt kezdük el rendezni. Szorozzuk 2-vel:

(2x+16)/3=x

Szorozzuk 3-mal:

2x+16=3x

Vonjunk ki belőle 2x-et:

16=x

Vagyis a gondolt szám a 16. Ezt még leellenőrzöd, és kész:

(16+8)/3=8

16/2=8

(Remélem, nem előztek meg :))

2009. máj. 14. 21:04
 2/3 anonim ***** válasza:
64%
Javítás: az első felatadhoz 1/(8/45)=5,625 a megfejtés. (Elszámoltam fejben)
2009. máj. 14. 21:06
 3/3 anonim válasza:

Függetlenül az aktuális feladatoktól _mindíg_ a kérdésre a válasz legyen az x. Ne más, ne köztes, hogy "előbb ez legyen aztán majd abból kiszámolom a kérdést". Sokat ezen kavarodnak be, rontják el. Régebben sokat korrepetáltam pótvizsgára, érettségire is hozzátartozóimat. Nemgyőztem fejükbe verni, hogy a kérdés az x és nem más :-) Visszatérve pl az első feladathoz, a "mennyi idő" az x és arra kell felírni az egyenletet. Bocsi a hossszú válaszért de nem csak a kérdezőnek hanem más nézelődőnek is hasznos lehet amit írtam. Üdv.

u.i.: persze a következtetés általi megoldás is jó (és sokszor könnyebb), de vannak helyzetek, amikor direktben egyenletet kérdeznek pl. középiskolában.

2009. júl. 16. 13:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!