Matek? Szeretném megérteni a következő típusú feladatokat?
Elmagyarázná valaki a megoldás elvét tövéről hegyére?
Minden válasz érdekel ami a felmerülő MIÉRTekre választ adhat!
Totál kínai ez nekem úgyhogy részletesen ha lehetne, köszönöm! Hogy kell átváltani, mi alapján, mit kell megtanulnom, hogy ezek menjenek??
Mi alapján lehet átírni számokat ilyen píkbe meg sinus tangnsekbe stb-kbe és vissza??
Döntse el melyik nagyobb:
(a)
5^log25 20 (25 alul kicsibe 20 nagyba)
vagy
1/gyök öt mínusz kettő
(b)
tangens(mínusz pí/4) vagy 32^1/5
vagy
log1/3(alul) 9
(c)
4^log(kettes alap)^1/3 (hatványban van a logaritmus és még annak is egy hatványa az 1/3)
vagy
logm m^9/m^-3
(d)
3^log3(3mas alapú)[2sin(pí/3)]
vagy
9^log3(3mas alapú)5
b. A pí/4 a derékszög fele, ennek a tangensének kell a mínusz egyszeresét venni, mivel a tangens páratlan függvény.
Ennek tudjuk a tangensét: ez éppen az 1 szám, aminek mínusz egyszerese -1.
A törtkitevős hatvány definíciója szerint a tört nevezője gyökvonást jelez. 32=2^5, ötödik gyöke 2.
log 1/3 9=-log 3 9, mert a 3 az 1/3 reciproka. Folytatva, -log 3 9=-2, mert a 9 a három négyzete.
d. A hatványozás eltünteti azt a logaritmust, így lesz 2 sin (pí/3). Ezt már ismerned kellene, ez 2*gyök 3/2=gyök 3.
A másik számban fel kell ismerned, hogy a 9 a három négyzete, ezzel 3^2(log 3 5). Beviszed a kettest, lesz 3^log 3 25. Leesik a kitevő, lesz 25.
Az a baj, hogy kb 8 éve érettségiztem és egyrészt akkor még nem ilyen típusú feladatok voltak, hanem sokkal egyszerűbbek, főleg geometriaiak és ezeknek már a felére sem emlékszem.
Vannak könyveim, de önmagában az elmélet nem elég ahhoz, hogy begyakoroljam a feladatmegoldást, legalábbis nekem.
Voltam már különtanároknál is de mind csak a pénzre hajt, és elkalandozik órákat töltve el a hiányosságaim feltérképezésével az én pénzemen, de konkrét tudást nem sokat adnak át...És a könyvek lényegesen olcsóbbak is szerintem mint egy magántanár óradíja.
Köszönöm az eddigieket, tudnál még segíteni abban, hogy milyen könyveket vagy tankönyveket érdemes megvennem, vagy milyen témakört kellene átnéznem ahhoz, hogy ezek a feladatok gond nélkül menjenek is?
A "C" nél a 4 hatványa a kettes alapú logaritmus, és még abban is a hatvány az egyharmadikra van hatványozva...
Szóval ami a négy után jön az mind hatványban van illetve a hatvány hatványán..
21:25
az alsó index sztenderd jelöléde az alulvonás, a kitevőé a kis kalap.
az meg már nem jelöléstechnika, hanem a fogalmak ismerete, hogy a log_2 (1/3) kifejezésben az 1/3 nem kitevője a log_2-nek sem a 2-nek. Úgy nem lenne értelmes a kifejezés.
4^(log_2 (1/3)) = 2^(2*log_2 (1/3)) = (1/3)^2 = 1/9
log_m (m^9/m^(-3)) = log_m (m^12) = 12
Remélem, tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!