A 2-3. sor a trükkös. Amikor 10-zel szorozzuk, akkor ugye a 9-esek száma nem változik, csak a tizedesjelet toltuk el. Vagyis a tizedes után már eggyel kevesebb 9-es van, és így a kivonás eredménye sem egész szám.
Tudom, hogy végtelen 9-es van ott, de először vegyük úgy, hogy rettentő sok, de véges számú 9-es. Ezt az esetet toljuk ki a végtelenbe, ahol a 10-zel szorzás után is "végtelen" 9-es marad, vagyis a tizedes után végtelen-1. Attól, hogy a végtelenbe tart a 9-esek száma, ez a különbség nem válik nullává, csak ahhoz konvergál.
:)
Szerintem ott a bukta, hogy végtelen szakaszos tizedestörteket nem szoktunk egymásból kivonogatni, mert pont azért nem kapsz pontos eredményt, mert nem tudod hány számjegy van a tizedesvessző után. törté alakítjuk és úgy dolgozunk vele.
==>>
"Véges tizedes törtekkel ugyanúgy lehet számolni, mint az egészekkel, egyedül a tizedesvessző helyére kell ügyelni. A végtelen (akár periodikus) tizedestört alakokkal való számolás azonban már bonyolultabb, ezzel a határértékszámítást felhasználva a matematikai analízis sorelmélet nevű része foglalkozik. A végtelen tizedestörtek ugyanis tekinthetők végtelen sorozatok határértékének."
"A végtelen tizedestörtek ugyanis tekinthetők végtelen sorozatok határértékének"
Egyetértek, egy kiegészítéssel: Ha kivonunk egymásból két végtelen tizedes törtet, már nem feltétlenül helyettesíthetjük határértékkel őket.
10:46 voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!