Valaki elmagyarázza ezt? Matek!
Vettük a hasonlóságot mint egybevágosági transzformációt
És pár osztálytársam feldühítette a tanárt hogy mondta hogy holnap (hétfőn) írunk a közzépontos hasonlóságból amit nem értek. Megnéztem a könyvet de nem értem hogy szerkeszti meg. Annyi világos hogy van egy O pont és rajzolok egy ABC háromszöget majd úgy húzok egyeneseket az O-ból hogy átmenjen a háromszög csúcsain. de innen kifujt. Nézegettem az ábrákat is és az egyeneseket bevonalazta. Ez miért kellett? És hogyan folytassam?
Ha van ábrátok esetleg mozgó ábra , vagy video azt is küldhettek)
Most akkor a középpontos tükrözésre vagy kíváncsi?
Egy A pontot úgy tükrözöl O-ra, hogy rajzolsz egy olyan egyenest, ami áthalad A-n és O-n egyaránt. Ezután a dAO-t (az A és O pont közti távolságot) átkörzőzöd a másik oldalra, így megkapod az A'-t.
Ha háromszöget tükrözöl, akkor ugyanezt meg kell csinálni a másik két ponttal, és akkor ABCháromszög tükörképe lesz az A'B'C' háromszög.
Így érthetőbb?
A-ból húzz az O felé egyenest és a körződ hegyét szúrd be O-ba, nyisd ki A felé és a távolságot mérdd ás az O pont A-val ellentétes oldalára.
(Nem hinném, hogy teljesen szakszerű megfogalmazás, de magyar... :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!