Hogyan lehet "kigyógyulni" a diszkalkuliából,
diszlexiából, diszgráfiából?
Figyelt kérdés
Diszkalkuliás és diszlexiás vagyok. Nincs róla orvosi papírom, de az élet visszaigazolta eddig és a neten utánanéztem a jeleinek, hogy miből lehet tudni, hogy valaki az-e. Képtelen vagyok bármit tanulni, nagyon nehezen tudtam elvégezni az általános iskolát, rossz tanuló voltam és a szakmunkásképzőt már be sem fejeztem. Azok a dolgok amik érdekelnek és gyakran olvasok róluk, abból is csak max 50%-a marad meg bennem. Olyan is előfordult már többször, hogy amit hónapokig tudtam fejből sok olvasás után, azt néhány hét vagy hónap után 100%-san elfelejetettem, mintha nem is hallottam volna róla. Hogyan lehet ezeket a problémákat kezelni. Szövegértelmezési problémáim vannak és a mutatós órát is 10-12 másodpercig kell néznem, hogy megállapítsam mennyi az idő. Az ABC sorrend is gyakran gondot okoz. Nem is tudom elmondani az egész ABC-t hibátlanul. Matematika egyenleteket,5-ik osztályost sem tudok megoldani 31 évesen. Szeretnék angolul megtanulni minél magasabb szinten de így neki sem állok. Nagyon el vagyok keseredve emiatt. Lehet kezelni speciális módszerekkel a diszlexiát, diszkalkuliát, diszgráfiát és egyéb hasonló problémákat, és ha igen akkor mekkora hatásfokú javulás érhető el?
2011. szept. 29. 17:44
1/10 anonim válasza:
Ha diszlexiás vagy, akkor hogyan írtál le egy ilyen hosszú szöveget meglepően értelmesen és viszonylag kevés hibával?
2011. szept. 29. 17:51
2/10 anonim válasza:
Keress fel először egy logopédust, hogy felnőtt korban lehet-e még kezelni ezt.
Egyébként az első válaszoló érdekeset vetett fel, ha nem kamu, akkor biztosan sokat küzdöttél ezért a szövegért (le a kalappal), ha viszont kamu, akkor szégyelld magad hogy ilyenekkel viccelsz.
2011. szept. 29. 18:06
3/10 A kérdező kommentje:
Az a diszgráfia lenne,hogy ha fogalmazási problémáim lennének.De lehet,hogy keverem a két dolgot.A diszlexia,igazából a nehezen tanulás,a bonyolult szövegek megértése,szövegmemorizálás,pl verseket egyet sem tudok semmilyen magyar költőtől.A diszkalkulia a matematikai,geometriai,stb dolgok meg nem értése.Szerencsére a helyesírásom tűrhető és a fogalmazásom mindig jó volt de ezeken kívül pl,nem értettem soha suliban,hogyan kell kottázni,énekből kettes voltam.Képtelen voltam hosszú szövegeket memorizálni,pl történelem,biológia,környezetismeret,ahol nem kell érteni semmit csak visszamondani,na ezekre sem voltam képes.A kézügyességem pedig olyan béna volt,hogy technika órán is kettes voltam.Nem tudom,hogy mik a magyar nyelvtan szabályai,ige,igekötő,alany,állitmány.Csak azért fogalmazok értelmesen mert sokat olvasok és sok olyan műsort nézek tv-ben ahol nagy szókincsű emberek beszélnek.Tehát ösztönből írok így.Meg sokat olvastam.
2011. szept. 29. 20:22
4/10 anonim válasza:
A diszgráfia írási nehézség, nem tudsz helyesen írni. A diszlexia olvasási nehézség, nem tudsz helyesen olvasni. Az osztályban nálunk 3-an is ilyenek.
2011. szept. 29. 20:40
5/10 A kérdező kommentje:
Ez tévhit,hogy csak olvasási nehézség a diszlexia,sőt,én kiválóan olvasok és gyorsan.A diszlexia több probléma összetevőjének a kifejezése.
2011. szept. 29. 20:47
6/10 anonim válasza:
Szakember. Menj logopédushoz, ők általában képzettek ebben a témában, ha nem, akkor pszichológus meg tudja állapítani a bajt, és lehet róla orvosi papírod. Onnantól azzal már lehet menni tovább, munkaügyi központ is elküldhet, ha jól tudom stb.
Gyógyítani fiatal korban lehet, ha eleve így tanultál meg olvasni/írni (anyukám dislexiásokkal foglalkozott, amíg aktívan tanított). Elméletben felnőtteket is át lehet képezni, de sokkal nehezebb. Gyakorlatilag újra megtanítanak írni.
2011. szept. 29. 22:19
7/10 anonim válasza:
Létezik egy szemüveg kifejezetten diszlexiásoknak.
A diszlexiát részben már sikerült kompenzálnod, vagy kompenzálnotok, amikor kicsi voltál. A diszgráfia is nyomtalanul eltüntethető lenne logopédiai segítséggel. Diszkalkuliával nem nagyon tanulhatod meg a teljes matematikai tananyagoot; enyhe esetben a törtekig juthatsz el, és a geometriát, logikát is megtaníthatják neked. Többre nem nagyon számíthatsz.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!