Miért mondják azt a fizikusok, hogy nem lehet fénysebességnél gyorsabb semmi?
Néztem egy régi repülős filmet amibe hangsebességet akarták elérni.
És sok okostojás cáfolta és nevetségesnek találta azt ,hogy hangsebességet el lehessen valaha érni. Most meg akár a 3x -át is eléri egy vadászgép nevetve.
Ebből kiindulva jöt ez a gondolat hogy a fénysebességét is el lehet talán egyszer érni.
Sok fizikus azt állítja Nem! Mert az anyag nem viselné el atomjaira esne..
De mikor meg megkérdeztem hogy egy atom mag körül mien sebességgel kering egy elektron meg jött az a válasz hogy fénysebesség közelibe mert nem mérhető.
Innen pattant ki az a fejemből hogy jó hogy nem mérhető ami fénysebesség felett van. Hisz a fény a legnagyobb mértékegységünk. Ha valami gyorsabb a fénynél azt hogy méred le?
Ez olyan mintha a kocsidba az óra 100km/h ig van skálázva de te 180km/h val mész. Honnan tudod mennyivel haladsz ha nincs viszonyítási alapod??
Nem lehet hogy a molekulák gyorsabban mozognak a fény sebességénél csak eztmár nincs mivel mérnünk és simán elviselné a fény sebességét is? Max külsö szemlélődő nem látná a fénysebességgel haladó járművet. (láthatatlan lenne)
Mi a véleményetek? Nagyon nagy hülyeség amit kitaláltam?
"A tömeg csak a földön probléma a világűrbe már nem téma."
Dehogynem. Szerintem te összetéveszted a súllyal. Tömege a világűrben is van mindennek. Ugye már hallottál a tehetetlenségről?
"A másik meg amit nem vesz alapul senki az hogy a gyorsítóba kör pályán haladnak a részecskék nem egyenes pályán. a Nascar autók se tudnak vég nélkül gyorsítani a körpályán mert kisodródnak és betonfalnak csapódnak...
Nem ebből adódhat a tömegnövekedés?"
Nem. A tömegnövekedés a relativitáselmélet alapján kizárólag a sebességtől függ. Nem körpálya, nem kisodródás. csak egyszerűen sebesség.
Nem tudom, mennyi idős vagy, és milyen szinten tanultál fizikát? Ezek valóban nem egyszerű dolgok, és viszonylag kevesen értik teljesen. Kellő alapismeretek nélkül felfogni is nehéz. Einstein korában sem könnyen fogadták el, még a korabeli tudós társak sem. De azóta kísérletekkel bizonyították, hogy tényleg így van.
Persze kételkedni mindig, és mindenben lehet. Csak nem biztos, hogy olyanban is érdemes, amit már bebizonyítottak...
Pedro
"Persze kételkedni mindig, és mindenben lehet. Csak nem biztos, hogy olyanban is érdemes, amit már bebizonyítottak..."
Teljesen egyetértek, csak kicsit kiegészítem: kételkedni mindig, és mindenben lehet, olyat is lehet újragondolni, amit már bebizonyítottak (Newton törvényei is bizonyítottak és igazak), csak előtte meg kell tanulni az épp érvényes tudományos álláspontot, szóval mindent a témával kapcsolatban, és utána bizonyítani kell az új elméletet. Kérdező: Először tanuld meg a jelenlegi fizikát, utána állíts új elméletet, érvelj mellette, és ha sikerül bizonyítanod, leborulunk előtted. Addig válaszolunk szívesen, de ne akarj te meggyőzni minket. Bocsi! :D
Nem mondasz akkora hülyeséget, mint aminek elsőre tűnik.
A fénysebességet azért tartják abszolút korlátnak, mert sokat mértek és számoltak és ez jött ki eredményként. Lehet, hogy valamikor megbukik ez az elmélet, de ehhez valami nagyon extrém új jelenséget vagy kölcsönhatást kell találni, mert ahogy ma mi kapcsolatba tudunk lépni a környezetünkkel, az alapján elég biztos ez a tétel.
Viszont felvetettél egy teljesen jogos problémát, ami tulajdonképp az átfogalmazása annak, amit mondtam: lehet, hogy van valami, ami gyorsabb, mint a fény (hipotetikus neve a tachyon), csak ezt baromira nem tudjuk sehogy mérni. (És ezzel együtt kölcsönhatásba lépni se vele, így egymás számára nem nagyon létezünk).
Abba viszont ne menjünk bele, hogy hogy kering az elektron, mert bár ez a golyós atom egy szép modell, de semmi köze a valósághoz.
Ehhez mit szólnak a fény sebességét a plafonnak nevező hozzászólók?
Bár gondolom megmagyarázzák,mint a bizonyítványt.....:)
Sajátos, de ebből egyszerűbben megérted a miértjét:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!