Mi a komplex szám?
Tudom kissé triviális a kérdés, de röviden máshogy nem tudtam megfogalmazni.
Az teljesen világos hogy mi az hogy komplex szám. Tudom azt is hogyan kell különböző műveleteket végezni vele. Szakmámból kifolyólag használom is ezeket a számokat tervezéseknél. Mégis érthetetlen számomra hogy hogyan kell felfogni a komplex szám fogalmát. Mert én csak egy koordináta rendszert látok, benne egy vektorral. Ha egy szám egy dimenziós az ok az felfogható érthető. De ha két dimenziós? Vagy a komplex szám ugyanúgy nem köthető össze a mi valóságunkkal mint mondjuk egy többdimenziós hipertest? Bízom benne hogy valaki érti mire vagyok kíváncsi... :D
A komplex számok pont ugyanannyira érthetetlenek, mint a negatív számok. Nem lehet kivonni az 5-öt a 3-ból, ezért >bevezetünk< "nemlétező" számokat. "-" jelet írunk a megszokott számaink elé és készen is vagyunk.
Ha tovább számolgatunk rájövünk, hogy az osztással is baj van. Ilyenkor bevezetjük a törtszámokat.
A komplex számok azért kellettek, mert a gyökvonással is gondok adódtak. Így hát a -1 gyökét elnevezték i-nek és elkezdek számolni vele, amiből persze egy csomó érdekes dolog következett.
Szóval ezek is csak olyan "kitalált" dolgok, mint a negatív számok.
Legegyszerűbben így képzeld el:
Van a natúr számegyenes. Vízszintesen halad negatív végtelenből pozitív végtelenbe.
Na, most akkor fogj egy másik szám egyeneset, és merőlegesen rakd rá az "alap" egyenesünkre. Ez a merőleges tengely lesz a komplex számok tengelye.
@P.N.
Jól ráéreztél, valóban a komplex számok fogalmát is ki lehet terjeszteni, ezek a kvaterniók, vagyis a hiperkomplex számok:
Utolsónak ajánlott irodalom:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!