Hogyan kellene ezt kiszámolnom?
Na nézzük sorra a válaszokat, mert kicsit kuszaság lett belőle szerintem.
12:41 válasza jó, korrekt, ismeri a munkatételt. Nekem ez tetszett a legjobban. Ajánlom, mert tömör, egyszerű és jól követhető.
Ha megnézed, 13:34 is ugyanazt írja, kicsit bonyolítva, de ha átrendezed, kb. 5 másodperc alatt látszik, hogy a kettő ugyanaz, de van, aki ezt a fajta levezetést kedveli.
21:39 keveri a szezont a fazonnal. Attól, hogy a sebesség nem állandó, attól még lehet W = F*s. Ezt hívják egyenes vonalú egyenletesen gyorsuló mozgásnak ;)
Általában valóban igaz, hogy W != F*s, hanem W = int(F ds). Gondolj bele, mi van akkor, ha F = const. Az integrálás linearitása miatt: W = int(F ds) = F*int(ds) = F*s.
A feladatban az F konstans (egyenletesen, vízszintesen gyorsítom, a súrlódási együttható, Föld tömege nem változik), ezért itt igaz, hogy W = F*s.
Még az is igaz, hogy P = dW/dt, annyira, hogy ez a teljesítmény definíciója. De amúgy nem igazán látom értelmét, miért érdemes így csinálni. Fölöslegesen bonyolítod. Gondolj bele, valami ilyesmit kapsz, ha felintegrálod (lerajzolod, és kiszámolod a területét), hogy P = F*a*t => W = F*a*t^2/2 = F*s. [Ha nem hiszed, rajzold fel, mivel F és a konstans, t lineáris, ezért P is lineáris, egy derékszögű háromszöget kapsz, alapja t, magassága F*a*t]
Nem mondom, hogy haszontalan a megoldás (bár a szöveg, mint írtam, néhol sántít), hiszen a képletek jók és egy elég érdekes szempontból közelít, de egy kicsit ágyúval verébre. Másrészről igaz, hogy egy feladat megoldásában sokszor segíthet egy jó grafikon.
23:06 helyesbítése korrekt, igazából kihangsúlyozza, hogy Δv-vel kell számolni. [Ez tényleg fontos felvetés!] Persze, most v_1=0.
Mondjuk, az E_s helyett érdemesebb lenne W_s-t írni, több helyen láttam kavarodást. Az E alatt energiát, mintsem munkát értenek a fizikusok. Bár közeli rokonok, de nem ugyanaz a két fogalom, ezért javaslom a W szimbólum használatát a munkára ;)
21.39 vagyok
Az a baj, hogy csak bemagoljátok ti is a képleteket ahelyett, hogy gondolkodnátok.
Szerintem az mindenkinek világos, hogy a munka a teljesítmény-idő grafikonban a teljesítmény alatti terület. Tök mindegy milyen témáról van szó, hogy egyenes vonalú mozgás, vagy váltóáram.
Ahelyett, hogy elkezdenénk bármilyen képlettel, meg összefüggéssel számolni el kell gondolkodni, hogy mi is a feladat.
A mozgás nem egyenletes, hanem változó, a sebesség nem lesz állandó. Ebből következően a teljesítmény sem.
Egyenes vonalú, egyenletesen gyorsuló mozgás esetén a sebesség lineárisan növekszik. A teljesítmény is lineárisan fog növekedni.
Felrajzolom a grafikont amiről az előbb beszéltem. Az alatta lévő terület lesz a munka. Ahogy a 08-19 03:14-es válaszoló is írta ez egy derékszögű háromszög területe, melynek alapja a mozgás "t" időtartama, magassága pedig a teljesítmény "t" időpontban.
Ezeket a megfelelő képletekkel kiszámolom, nem írom le, mert már párszor leírtuk mit, hogyan kell.
Ha ez megvan, kiszámolom a háromszög területét. Ez lesz a munka.
Én kiszámoltam így is, úgy is. Hát nem ugyanaz a kettő. (5%-nál nagyobb az eltérés :))
Remélem így már érthető.
Nem csak tanulni, gondolkodni!
Még 03.14-nek:
Ez nem egészen igaz, hogy P=dW/dt.
A munkát definiáljuk úgy, hogy W=int(P*dt)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!