Hogyan kellene ezt kiszámolnom?
És melyik része nem megy?
Ev (mozgási energia) = 1/2*m*v^2
Es (súrlódás leküzdésébe fektetett munka) = s*Fs
Fs = m*súrlódási_együttható
E összes = Ev + Es
Ha valamelyik képlet rossz, nézd meg a függvénytáblában. Alapból ezt kellene tenned amúgy is.
W=F*s, (s=2m, F=?..)
F=m*a, (m=4kg, a=?..)
a=(v^2)/(2*s)
A 'v' itt a sebességkülönbség, vagyis 3m/s. Most már mindent tudunk. Annyit kell még tenni, hogy a gyorsuláshoz szükséges erőhöz hozzá kell adni a surlódás legyőzéséhez szükséges erőt, vagyis G*0,3-et. Így korrigálva a fenti képletet:
F=(m*a) + (m*9,81*0,3)
Már csak be kell mindent helyettesíteni.
3 m/s a súrlódási együttható?
Inkább tanulj kisfiam ahelyett, hogy tőlünk várod a megoldást!
Egyik válasz sem helyes.
A W=F*s képlet nem helyes, csak akkor érvényes, ha a sebesség állandó.
A helyes, mindig igaz képlet P=F*v (ahol P a teljesítmény). (Ebből származtatható W=F*s v=áll. esetre)
A munka a P-t diagramban a P alatti terület.
Tehát a feladatot úgy kell elkezdeni, ahogy 13:34-es is írta.
Kiszámolod a-t az a=(v^2)/(2*s) képletből.
Kiszámolod t-t a t=v/a képletből.
Kiszámolod az erőt az F=m*a+m*g*0,3
Mint fentebb írtam P=F*v, v=a*t-t behelyettesítve P=F*a*t.
(F és a értékét már tudod)
Felrajzolod P teljesítményt t függvényében. A a függvény alatti terület a munka.
Gyakorlatilag egy háromszög területét kell kiszámolni, aminek alapja t, magassága F*a*t. A munka így W=1/2*F*a*t^2.
Remélem érthető volt. Kár, hogy nem lehet ide rajzolni, úgy biztos könnyebben érthető lenne.
"W=F*s képlet nem helyes, csak akkor érvényes, ha a sebesség állandó."
Kedves előző, dobj már egy linket légyszives erről, mert szeretném érteni, én ezt még nem hallottam. Abban igazad van, hogy talán a W=1/2*m*(v2-v1) talán jobb lenne, de amit írtál, azt nem találtam sehol. :(
Az OK, hogy mozgási energia+súrlódási munka.
De az "Es (súrlódás leküzdésébe fektetett munka) = s*Fs" része nem helyes.
Ps (súrlódási teljesítmény)=Fs*v a helyes. Ha P-ből munkát akarsz kapni akkor integrálnod kell az idő szerint. Ez v=áll. esetre Fs*s lesz, de ebben a feladatban a sebesség nem állandó.
Erről linket adni nem igazán tudok, biztos van valami róla a neten.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!