Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A szabadesés 9.81 m/s. Ez...

A szabadesés 9.81 m/s. Ez változik esés közben? Vagyis nő ez a sebesség vagy állandó lesz végig?

Figyelt kérdés
2011. aug. 11. 14:29
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

@ Aang

Tipikus bagoly mondja verébnek eset. Kétlem hogy kettőnk közül én lennék a nagyobb troll. Te troll módjára benyögtél egy értelmetlen hülyeséget, én pedig tényt közöltem. Egyébként nem "csak" elméleti számolás eredménye. A meteoritok ezzel a sebességgel érkeznek a Föld légkörébe, ha olyan irányból érkeznek hogy nem adódik hozzá a Föld pálya menti sebessége.

@20:06

F=GMm/r^2

G - gravitációs állandó

M - Föld tömege

m - test tömege

r - test távolsága Föld tömegközéppontjától.

2011. aug. 31. 21:24
 22/33 Tom Benko ***** válasza:

Aang:

Akkor számoljunk picit: A gravitációs erő munkája, amíg a test r_1-ből r_2-be mozdul: W=\integral\limits_{r_1}^{r_2}\gamma\frac{mM}{r^2}\text{d}r. Az integrálból a konstansok kiemelhetőek, marad \gamma mM\integral\limits_{r_1}^{r_2}\frac{1}{r^2}\text{d}r, amit kiinetegrálva \gamma mM \left[-\frac{1}{r}\right]_{r_1}^{r_2}=\gamma mM \left(-\frac{1}{r_1}+\frac{1}{r_2}\right). Ha a végtelenből indulunk, akkor \frac{1}{r_1} értéke 0. Tehát a munka W=\gamma\frac{mM}{r_2}Ez a test gyorsítására fordítódik, tehát W=\frac{1}{2}mv^2. Innen már kifejezheted a sebességet: v=\sqrt{2\gamma\frac{M}{r_2}}. Remélem, kiszámolni már ki tudod... Természetesen figyelembe vehetjük még a légellenállást, de rögtön kiderül, hogy az a légkör ~100 km-én nem fog számottevő hatást kifejteni, főleg, mert a munkája egy része a testfelmelegítésére fordítódik.

2011. szept. 1. 23:49
 23/33 anonim ***** válasza:
tom benko nem en kerdeztem, hogy mi lesz ha a vegtelenbol zuhan a test hanem az utanam hozzaszolo. a meteorokra meg hat mas ero is nemcsak a fold tomegvonzasa
2011. szept. 2. 06:33
 24/33 Tom Benko ***** válasza:

Például mi?

Ha jól emlékszem, pont te mondtál 1790 \frac{\text{km}}{\text{h}}-t.

2011. szept. 2. 19:34
 25/33 anonim ***** válasza:
a troposzférában igen. ahol a légellenállás nem elhanyagolható.
2011. szept. 3. 06:48
 26/33 anonim ***** válasza:
Mi van a troposzférában?
2011. szept. 3. 08:45
 27/33 Tom Benko ***** válasza:
Szerinted az utolsó 100 km-en mennyit fékez a levegő?
2011. szept. 3. 18:14
 28/33 anonim ***** válasza:
milyen 100 km? TROPOSZFÉRA guglizz rá gyorsan
2011. szept. 3. 20:55
 29/33 Tom Benko ***** válasza:
Kb. 100 km-től nem hanyagolható el a légellenállás. Tehát innentől kezdve lassít a levegő. Ha csak a legalsó pár kilométert vennénk figyelembe, akkor még inkább a légmentes esethez közelítenénk.
2011. szept. 4. 21:00
 30/33 anonim ***** válasza:
:D:D: oké
2011. szept. 4. 23:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!