A szabadesés 9.81 m/s. Ez változik esés közben? Vagyis nő ez a sebesség vagy állandó lesz végig?
@ Aang
Tipikus bagoly mondja verébnek eset. Kétlem hogy kettőnk közül én lennék a nagyobb troll. Te troll módjára benyögtél egy értelmetlen hülyeséget, én pedig tényt közöltem. Egyébként nem "csak" elméleti számolás eredménye. A meteoritok ezzel a sebességgel érkeznek a Föld légkörébe, ha olyan irányból érkeznek hogy nem adódik hozzá a Föld pálya menti sebessége.
@20:06
F=GMm/r^2
G - gravitációs állandó
M - Föld tömege
m - test tömege
r - test távolsága Föld tömegközéppontjától.
Aang:
Akkor számoljunk picit: A gravitációs erő munkája, amíg a test r_1-ből r_2-be mozdul: W=\integral\limits_{r_1}^{r_2}\gamma\frac{mM}{r^2}\text{d}r. Az integrálból a konstansok kiemelhetőek, marad \gamma mM\integral\limits_{r_1}^{r_2}\frac{1}{r^2}\text{d}r, amit kiinetegrálva \gamma mM \left[-\frac{1}{r}\right]_{r_1}^{r_2}=\gamma mM \left(-\frac{1}{r_1}+\frac{1}{r_2}\right). Ha a végtelenből indulunk, akkor \frac{1}{r_1} értéke 0. Tehát a munka W=\gamma\frac{mM}{r_2}Ez a test gyorsítására fordítódik, tehát W=\frac{1}{2}mv^2. Innen már kifejezheted a sebességet: v=\sqrt{2\gamma\frac{M}{r_2}}. Remélem, kiszámolni már ki tudod... Természetesen figyelembe vehetjük még a légellenállást, de rögtön kiderül, hogy az a légkör ~100 km-én nem fog számottevő hatást kifejteni, főleg, mert a munkája egy része a testfelmelegítésére fordítódik.
Például mi?
Ha jól emlékszem, pont te mondtál 1790 \frac{\text{km}}{\text{h}}-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!