Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a tömeg? Lehetne úgy...

Mi a tömeg? Lehetne úgy elmagyarázni, mint egy 5 évesnek?

Figyelt kérdés

De komolyan!

Nem érdekel a tudományos szöveg, mert az nem értem meg.

Egyszerű, nagyon egyszerű válaszokat kérek.

Köszönöm!

2011. júl. 29. 02:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:

a tömeg megadja milyen nehéz egy test, egy öt évesnek nem kell többet tudnia. Ha pontosan szeretnéd, elkerülhetetlen egy-két "tudományos szakszó."

Egyébként egy test tömegét a testben lévő anyag és energia mennyisége adja meg. Ha úgy tetszik " a tömeg egy olyan tulajdonsága a testeknek amely a bennük lévő anyag és energia mennyiségét adja meg."

2011. júl. 29. 03:13
 2/19 anonim ***** válasza:
Tömeg az a tulajdonság, amivel a test ellenáll az őt mozgatni szándékozó dolgoknak.
2011. júl. 29. 08:13
 3/19 anonim ***** válasza:
0%
Ha az előzők sem, akkor ezek. A tömeghez tisztában kell lenni az atomokkal. Vannak olyan tárgyak, amik sűrűbben összekapcsolódó atomokból állnak, és ezért 1cm3 belőlük többet nyom, mint azokból az anyagokból, amiknél távolabb vannak az atomok. Minden kicsi atomnak van súlya, és minél nagyobb egy tárgy, annál több atom súlya adódik össze benne.
2011. júl. 29. 08:25
 4/19 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó sikeresen összekeverted a tömeg és a súly fogalmát, erre belekevered a sűrűséget is.

"a súly két test között ható erő, a newton a súly mértékegysége is. Egy kilogramm tömegű test súlya a Föld felszínén körülbelül 9,81 N, de ez változik a tengerszint feletti magasságtól függően. Egy 9,81-1 kg (kb. 101,94 gramm) tömegű test körülbelül 1 N súlyú." - Wiki

Én pl 130kg vagyok tehát ez a tömegem. A földön a súlyom viszont 1274.5 Newton, a holdon is 130 kiló vagyok de a súlyom már csak kb 21.666° kg.

2011. júl. 29. 09:09
 5/19 anonim ***** válasza:
Na az előző, atomos maszlagot felejtsd el, mert csak bezavar. Az atomoknak is tömegük van, amiről ő beszél az inkább a sűrűség, ráadásul egyáltalán nem is kell az atomokról tudni a tömeg megértéséhez.
2011. júl. 29. 09:34
 6/19 anonim ***** válasza:

5 éves gyereknek a következőt kell mondani.

1. Ha egy poharat a kezedbe veszel, akkor annak ellen kell tartani, hiszen lefelé huzza kezedet.

Amennyiben ha ez a pohár egy nagyobb pohár, vagy egy jénai tál, akkor az ellentartás nagyobb.

2. Ha azt a poharat elkezded mozgatni (pl. polcra feltenni, lóbálni stb.) akkor most már egy fokkal jobban ellen kell tartani.

Ha ezt a jénai tállal teszed, akkor az ellentartás ismét nagyobb.

3. Ha épp focizol, akkor a labdába rugáskor lábaddal szintén ellen kell tartanod.

Ha ez nem focilabda lenne, hanem medicinlabda, akkor az ellentartás szintén nagyobb.

Mindhárom esetben az ellentartások mértékét a tömeggel jellemezhetjük.

A 3 eset segítségével leegyszerűsítve fogalmaztam meg a tömeg definicióját.

Utaltam a test tehetetlenségének a mértékére, ill. a

testben lévő anyag mennyiségére az ellentartások nagysága kapcsán.

2011. júl. 29. 17:46
 7/19 anonim ***** válasza:
Még annyit, hogy ha az ellentartás nagyobb, akkor a test tömege is nagyobb.
2011. júl. 29. 17:48
 8/19 anonim ***** válasza:

Utolsók jó lenne, ha nem a súlyt kezdenék el magyarázni.

A kérdés a tömeg volt - az pedig 2 dolgot jelent:

- ha gyorsítani vagy lassítani szeretnéd, ellenáll neki. Minél nagyobb a tömeg, annál jobban.

- vonzza a másik tömeget. Minél nagyobbak, annál jobban.

2011. júl. 29. 18:12
 9/19 anonim válasza:
Einstein megmondta: E=m*c négyzet....Az erő az tömeg, és a tömeg az erő...
2011. júl. 30. 00:14
 10/19 anonim ***** válasza:

Előző: mármint ENERGIA.

Milyen szerencse, hogy a válaszolók fele abszolút nincs tisztában az alapfogalmakkal.

2011. júl. 30. 00:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!