Mi a tömeg? Lehetne úgy elmagyarázni, mint egy 5 évesnek?
De komolyan!
Nem érdekel a tudományos szöveg, mert az nem értem meg.
Egyszerű, nagyon egyszerű válaszokat kérek.
Köszönöm!
a tömeg megadja milyen nehéz egy test, egy öt évesnek nem kell többet tudnia. Ha pontosan szeretnéd, elkerülhetetlen egy-két "tudományos szakszó."
Egyébként egy test tömegét a testben lévő anyag és energia mennyisége adja meg. Ha úgy tetszik " a tömeg egy olyan tulajdonsága a testeknek amely a bennük lévő anyag és energia mennyiségét adja meg."
Kedves utolsó sikeresen összekeverted a tömeg és a súly fogalmát, erre belekevered a sűrűséget is.
"a súly két test között ható erő, a newton a súly mértékegysége is. Egy kilogramm tömegű test súlya a Föld felszínén körülbelül 9,81 N, de ez változik a tengerszint feletti magasságtól függően. Egy 9,81-1 kg (kb. 101,94 gramm) tömegű test körülbelül 1 N súlyú." - Wiki
Én pl 130kg vagyok tehát ez a tömegem. A földön a súlyom viszont 1274.5 Newton, a holdon is 130 kiló vagyok de a súlyom már csak kb 21.666° kg.
5 éves gyereknek a következőt kell mondani.
1. Ha egy poharat a kezedbe veszel, akkor annak ellen kell tartani, hiszen lefelé huzza kezedet.
Amennyiben ha ez a pohár egy nagyobb pohár, vagy egy jénai tál, akkor az ellentartás nagyobb.
2. Ha azt a poharat elkezded mozgatni (pl. polcra feltenni, lóbálni stb.) akkor most már egy fokkal jobban ellen kell tartani.
Ha ezt a jénai tállal teszed, akkor az ellentartás ismét nagyobb.
3. Ha épp focizol, akkor a labdába rugáskor lábaddal szintén ellen kell tartanod.
Ha ez nem focilabda lenne, hanem medicinlabda, akkor az ellentartás szintén nagyobb.
Mindhárom esetben az ellentartások mértékét a tömeggel jellemezhetjük.
A 3 eset segítségével leegyszerűsítve fogalmaztam meg a tömeg definicióját.
Utaltam a test tehetetlenségének a mértékére, ill. a
testben lévő anyag mennyiségére az ellentartások nagysága kapcsán.
Utolsók jó lenne, ha nem a súlyt kezdenék el magyarázni.
A kérdés a tömeg volt - az pedig 2 dolgot jelent:
- ha gyorsítani vagy lassítani szeretnéd, ellenáll neki. Minél nagyobb a tömeg, annál jobban.
- vonzza a másik tömeget. Minél nagyobbak, annál jobban.
Előző: mármint ENERGIA.
Milyen szerencse, hogy a válaszolók fele abszolút nincs tisztában az alapfogalmakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!