Ki tudná elmagyarázni a navigációs paradoxont úgy, hogy meg is értsem?
Mert ugye két pont között a legrövidebb út az egyenes.De a wikipédián az van,hogy a hosszabb út rövidebb,mert a vetülete nem iránytartó.(a Föld világtérképén pl Párizs-New York útról van szó)Na ezt aztán végképp nem értem...Mondjuk a többi paradoxont sem nagyon értem,de csak józan paraszti eszem van,és úgy látszik ez kevés ide:)
Nem fikázást,hanem normális válaszokat várok!Kösz
Rajzoltam neked valamit:
A Föld ugye gömbölyű, de rá rajzolt délkörök az Egyenlítőtől kezdve rövidülnek. A képen látod, hogy a piros meg a kék részt alul egy hosszabb körszakasz határolja, mint felül. Vagyis ha le kéne "fordítani" síkra, akkor valójában egy trapéz lenne, viszont akkor a térképeink elég furán néznének ki, hiszen tiszta rojt lenne az egész. Ezért a trapéz felső oldalát "széthúzzák", és téglalapot kapnak. Így azonban az a vonal, ami a térképen egyenes, a gömbön haladva görbe lesz. (A térbeliség miatt a másik vonalat is görbére rajzoltam, de hidd el, hogy az az út a rövidebb. Csak csúnya a rajz.)
Remélem, látszik.
Köszönöm a válaszokat!!:)
Valami ilyesmire gondoltam én is,csak nem mertem leírni,mert hülyeségnek tartottam.De ezek szerint jól gondoltam.Köszönöm mindkettőtöknek!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!