7. Matematika szakos geometria feladat (NEHÉZ)?
Először is ennek a matekfeladatnak van egy kis előtörténete:
Az osztályunk megkapta a matekfeladatot és senki se tudott vele mit kezdeni, megmutattam 8 ikosoknak 11 edikeseknek 12 edikeseknek, a másik matektanáromnak, az egyik 12 edikes elvitte OKTV szakkörre és ott sem tudták megcsinállni.
egyszerűen egy iskola gondolkozott/gondolkozik rajta de nem tudjuk megoldani, szóval most kitárom ide az okosoknak ....
Szerkessz háromszöget, ha adott
,,a" oldal, az ehhez tartozó magasság és Alfa szögfelezőjének a hossza
Sok szerencsét (Én már egy fél éve ezen vagyok rajta :D)
BASSZÁTOK meg magatokat :DD:D:D:D
EZ EGY VICC
Én közben egy dinamikus ábrát csináltam. Letölthető innen:
Bármilyen böngészővel megnézhető, ha van a gépen Java.
Hátha valakinek ötletet ad.
Gyanús ez a feladat. Ha a magasság és a szögfelező ugyanazon csúcsból indul ki, akkor végtelen sok háromszög szerkeszthető, tehát határozatlan a feladat.
Szerintem az 'a' oldalon fekvő egyik szög szögfelezője adott, így már sokkal izgalmasabb lenne a feladat.
Jó lenne, ha a kérdező pontosítaná a leírást.
01:01
Ha hajnali egykor állsz neki a feladat megoldásának nem csoda h nem tökéletes a sejtésed. Ahogy én kiindultam rájöttem h 4 háromszög szerkeszthető mert:
Ha veszek egy egyenest erre merőlegesen M(a) Végpontja ugye A csúcs onnan körzőzöm Alfa szögfelezőt (Továbbiakban F(a))
Akkor látszik h innen is megoldható lenne a feladat egyértelműen !HA! Tudnánk két egyenlő szöget szerkeszteni F(a)-ra hogy az az egyenesre "a" oldal hosszban vetüljön le. Én eddig jutottam
A többi kérdezőnek Igen A csúccsal szemben alfa szög van (mily meglepő)
A szögfelező csak abban az esetben = a magassággal ha egyenlő szárú háromszögről beszélünk, de sajna itt nincs ilyen kikötés
A megfejtőnek köszönöm, bár bevallom még nem látom mit csinál :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!