Valaki ért itt a mesterséges neuron hálokhoz? Lenne egy kérdésem a témában
először is egyetemista vagyok,és csak most kezdtem el mestersége neuron hálokat tanulni,esetleg ha valamit rosszul mondok,vagy helytelenűl akkor javitsatok ki.
szóval az lenne a kérdésem,hogy ha a neuron hálók bármit megtanulnak ami között ok okozati összefüggés van,ami között pedig nincs ok okozati kapcsolat az a feher zaj,ezzel igy eggyet ért valaki?
leginkább gazdasági elörejelzés szempontjábol érdekelne,vagy gazdasági szempontbol.
szóval ha a fenti álittás igaz akkor megtehetem azt,hogy megtanítok valamire egy mesterséges neuron hálót,majd azt összevetem a valósággal,és amit kapok az lessz akkor a fehér zaj,és azt ha leszüröm akkor tökéletesen megtanithatom a mesterséges neuron hálót ?ha igen miert igen,és ha nem akkor miért nem?
Én értek valamicskét de nem nagyon értem amit mondassz.
Leginkább azt nem hogy: a fehér zajt hogy akarod leszűrni a neurális háló eredményéből és a valóságból?
Ha nincs összefüggés az adatok és az eredmény között, akkor egyszerűen nem lehet megtanítani tökéletesen a neurális hálót. Ha meg van, és egyértelmű, akkor csak azon múlik ez, hogy minél több tanulóadatot megadj neki, hogy minél többször összevesse magát a valósággal. Ezt megteszi az algoritmus, neked külön nem kell semmi ilyesmit.
Ha valami nem függ össze ok okozatilag, akkor az elméletileg nem is kavar be ha van elegendő adat a tanító adatbázisban. Meg lehet próbálni kivenni, de a zajt nem ez okozza. Viszont nem hiszem hogy szerencsés kivenni, mert mi van ha mégis összefügg. Elméletileg ezért is lenne jó a neurális háló, mert te lehet hogy nem tudod, de a gép észrevesz összefüggéseket az adatok alapján. Pl sör-pelenka :)
Viszont megmondom őszintén, én a fehér zaj kifejezést ezzel kapcsolatban még nem hallottam, gondolom a zajra gondolsz, ami mérési hibákból adódhat pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!