Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Valaki ért itt a mesterséges...

Valaki ért itt a mesterséges neuron hálokhoz? Lenne egy kérdésem a témában

Figyelt kérdés

először is egyetemista vagyok,és csak most kezdtem el mestersége neuron hálokat tanulni,esetleg ha valamit rosszul mondok,vagy helytelenűl akkor javitsatok ki.

szóval az lenne a kérdésem,hogy ha a neuron hálók bármit megtanulnak ami között ok okozati összefüggés van,ami között pedig nincs ok okozati kapcsolat az a feher zaj,ezzel igy eggyet ért valaki?

leginkább gazdasági elörejelzés szempontjábol érdekelne,vagy gazdasági szempontbol.

szóval ha a fenti álittás igaz akkor megtehetem azt,hogy megtanítok valamire egy mesterséges neuron hálót,majd azt összevetem a valósággal,és amit kapok az lessz akkor a fehér zaj,és azt ha leszüröm akkor tökéletesen megtanithatom a mesterséges neuron hálót ?ha igen miert igen,és ha nem akkor miért nem?

2011. márc. 23. 16:03
 1/4 anonim ***** válasza:

Én értek valamicskét de nem nagyon értem amit mondassz.

Leginkább azt nem hogy: a fehér zajt hogy akarod leszűrni a neurális háló eredményéből és a valóságból?

Ha nincs összefüggés az adatok és az eredmény között, akkor egyszerűen nem lehet megtanítani tökéletesen a neurális hálót. Ha meg van, és egyértelmű, akkor csak azon múlik ez, hogy minél több tanulóadatot megadj neki, hogy minél többször összevesse magát a valósággal. Ezt megteszi az algoritmus, neked külön nem kell semmi ilyesmit.

2011. márc. 23. 16:58
 2/4 A kérdező kommentje:
hát valójában egy tanárom tette igy fel a kérdést,és én is ijensmire gondoltam,hogy nem lehet a feher zajt kiszürni a valóságban,de valahogyan nem lehet szabalyozni a paraméterekkel? hogy ami nem függ össze ok okozatilag azt nem visszük be,és csak azokra fokuszálunk amelyek összefüggnek?vagy akkor nem lesz valóságos?
2011. márc. 23. 19:24
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha valami nem függ össze ok okozatilag, akkor az elméletileg nem is kavar be ha van elegendő adat a tanító adatbázisban. Meg lehet próbálni kivenni, de a zajt nem ez okozza. Viszont nem hiszem hogy szerencsés kivenni, mert mi van ha mégis összefügg. Elméletileg ezért is lenne jó a neurális háló, mert te lehet hogy nem tudod, de a gép észrevesz összefüggéseket az adatok alapján. Pl sör-pelenka :)

Viszont megmondom őszintén, én a fehér zaj kifejezést ezzel kapcsolatban még nem hallottam, gondolom a zajra gondolsz, ami mérési hibákból adódhat pl.

2011. márc. 23. 20:46
 4/4 anonim ***** válasza:

Egyet.

És nem, nem igaz.

2011. ápr. 10. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!