Ha két autó 100 100 km/óra sebességgel frontálisan egymásnak ütközik az olyan mintha egy autó 100km/órával a falnak ütközne? Newton 3. törvénye szerint igen
Szörnyű, hogy néhányan miket írnak itt össze. Szerintem kellene egy moderátor erre a placcra.
Egyébként Newton 3. törvénye szerint, szerintem is, Lenin szerint is és a valóságban is _igen_.
Egyszerű gondolatkísérlet, amit már a 3. beíró (22:06) is pedzegetett:
- összeütközik a két autó. Az összeütközés pontja teljesen szimmetrikus ütközésnél nem változik.
- Ekkor, ha beteszel közéjük egy vékony, masszív falat, megintcsak nem változik semmi.
- Ha elveszed az egyik autót és ott hagyod a vékony, masszív falat, akkor a megmaradt autó sérülése ugyanakkora lesz.
- A falnak azért kell végtelen tömegűnek lennie, hogy biztosan ne mozduljon el.
Gyanúm, hogy az itt beíró emberek többsége szerint egy 1 kilós test lassabban esik le mint egy 2 kilós.
Szerintem az egy kilós test lassabban esik le, mint a két kilós, feltéve, hogy hasonló körülmények közt ejtjük le őket, és azonos az alakjuk.
Van egy erő, amit úgy hívnak, hogy légellenállás. És van még egy, a felhajtóerő. Ezek miatt ér le a kisebb tömegű később.
"Van egy erő, amit úgy hívnak, hogy légellenállás. És van még egy, a felhajtóerő. Ezek miatt ér le a kisebb tömegű később."
Atya isten....
Ebbe most rendesen belesültél, ugyanis sikerült egy ordító nagy hülyeséget összehoznod. Nem mondom meg, hogy mit rontottál el, keresd meg magad, de annyit elárulok, hogy ha van nekem egy 1kg tömegű alumínium, és egy 1kg tömegű vas golyóm, azok bizony jó közelítéssel egyszerre érnek földet azonos magasságból eldobva.
Ennyire kár szétoffolni a topicot.
Viszont tény, amit írt az előtted szóló, ha van közeg, ahol a két test esik, nem egyformán esnek le, ha a sűrűségük eltérő és a tömegük egyforma. Nem sült bele és egyáltalán nem írt hülyeséget.
maci
"Atya isten....
Ebbe most rendesen belesültél, ugyanis sikerült egy ordító nagy hülyeséget összehoznod. Nem mondom meg, hogy mit rontottál el, keresd meg magad, de annyit elárulok, hogy ha van nekem egy 1kg tömegű alumínium, és egy 1kg tömegű vas golyóm, azok bizony jó közelítéssel egyszerre érnek földet azonos magasságból eldobva."
Ez az utolsó off tőlem.
Nem ugyanolyan tömegű golyókról beszéltünk, de így sem érnek le egyszerre. Más térfogatú kell, hogy legyen, mivel más a vas és az alu sűrűsége eltérő, ebből adódóan a golyó mérete is.
Vagy szerinted egy ugyanolyan tömegű tollpihe meg egy vasgolyó egyszerre ér földet? Mielőtt atyaistenezel gondolkozz...
Amúgy akkor mivan ha van két golyó egy vas és egy alu. Egyik 1 kg a másik 2 kg. Alakjuk térfogatuk azonos. pl úgy hogy a vacban van belül egy légbuborék ami gömb alakú.
Akkor ha jól tudom egyszerre kellene hogy leérjen.
De azt is tudom hogy ha nagyon magasról dobod le akkor akkor fog megállni a test gyorsulása amikor a légellenállás megegyezik a gravitációs erővel.
Namost a 2kg os test esetében naygobb ez az erő mert ugye a légellenállás ugyanaz a nehézségi gyorsulás ugyanaz mindkét test esetében.
Ebből az következik hogy a nehezebb testnek nagyobb a végsebessége. Nade ha pl csak 10 m ről ejtjük le akkor a végsebesség közelében sincs akkor mi van?????
A Gravitáció miatt, a tömegvonzás miatt a gyorsító erő a nagyobb tömegű golyónál ugyan nagyobb, de annak nagyobb tömeget is kell gyorsítania. Mivel ez az erő pont a tömeggel arányos, mindkettő egyformán fog gyorsulni. Mindez addig igaz, ameddig mindkettő golyó gyorsul.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!