Ha van egy autó, busz, vagy bármi, ami 110zel megy, és abban egy légy, akkor az hány km/h sebességgel repül?
buta kérdésnek tűnhet, de gondolkodtató. tehát van egy mozgó jármű, ami 110zel megy. van benne egy légy, ami repked. akkor az is 110zel megy, mint a kocsi?
vagy hogy?
Huhh ez aztán nagyon gondolkodtató,tesó.. :D A lényeg a relativitás.SSe légynek,se az autónak nincsen sebessége csak úgy.Amikor az autó 110-el megy, akkor a Földhöz képest megy 110-el, a Holdhoz képest valószínűleg kicsit(értsd nagyon) más a sebessége.Amikor a légy repked az autóban, akkor az autóhoz képest kicsi a sebessége,olyan légysebesség, a talajhoz képest pedig nagyjából annyi amennyivel az autó megy.A saját sebessége, és a mozgásának iránya ugye ezt befolyásolja, de mivel a légy a 11-hez képest eléggé lassan repül, ez az érték nem változik sokat.
A lényeg a viszonylagosság!Így már tiszta?
Ha van egy Föld nevű bolygó amely a Nap körül 30km/sec sebességgel mozog, és én rajta 2m/sec sebességgel kocogok, akkor mekkora a sebességem a Naphoz képest? Hogy-hogy ilyen gyors vagyok? Másodpercenként képes vagyok 30km-t megtenni!?
Érted ugye az összefüggést?
Az előző válaszoló már egyébként leírta. Az adott vonatkoztatási rendszerben érdemes vizsgálni a legyet, mert ott kiderül, hogy csak olyan gyors amilyen más vonatkoztatási rendszerekben is lenne. Például egy Concorde fedélzetén is csak 1-2 m/sec-re képes, hiába dönget a Concorde hangsebesség felett.
dellfil
dörget -> dönget
Bár hangsebesség felett dörgött is :-D
Már nem. Így van. De miért baj, hogy nem múltidőt használtam? :) Tán azt hiszed nem tudom, hogy már kivonták a forgalomból?
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!