Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért igaz az, hogy: 2^-1...

Miért igaz az, hogy: 2^-1 (mod7) =4?

Figyelt kérdés
2011. febr. 26. 15:40
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Szerintem nem igaz...

2^-1 = 1/2

a moduláris aritmetika pedig EGÉSZ számok halmazán értelmezett... Innen kezdve a fenti állítás NEM IGAZ.

Pedro

2011. febr. 26. 15:55
 2/17 haggyámán ***** válasza:
A C szerint nem igaz.
2011. febr. 26. 15:59
 3/17 A kérdező kommentje:
ezt én is tudom, hogy EGÉSZ számokra értelmezzük, de ha beírom a wolframalpha.com-ra, akkor kiadja hogy helyes. Meg a feladatom az, hogy bizonyítsam ezt be, mert igaz. De amíg nem látom, hogy igaz, addig bizonyítani sem tudom.
2011. febr. 26. 18:47
 4/17 anonim ***** válasza:

Mondom NINCS ÉRTELMEZVE!!!

Ez azt jelenti, hogy ezután nem kell tovább bizonyítani.

Például a 0-val való osztás sincs értelmezve, ezért NEM KELL tovább bizonyítani, hogy a 3/0 művelet nem végezhető el.

Kár, hogy a wolframalpha.com nem tudja ezt... A 3/0-ra is azt mondja, hogy végtelen - pedig az sem igaz.

Pedro

2011. febr. 26. 19:01
 5/17 A kérdező kommentje:
Oké, értem én hogy nincs értelmezve, csak matek szakos vagyok, és nehezen hiszem el, hogy itt nincs valami csavar. De valószínű igazad van, és köszi a segítséget.
2011. febr. 26. 19:15
 6/17 Silber ***** válasza:
Pedro: ez így nem teljesen igaz. Ha határértéket számolunk (lim[x->0] (3/x)=+inf), akkor végtelent ad. Véleményem szerint efféleképp oldja meg a wolframalpha. Ugyanis minél kisebb számmal osztunk egy konstanst, annál nagyobb eredményt kapunk. És ha ez a szám már infinitézimálisan kicsi, az eredmény infinitézimálisan nagy értékű lesz (kvázi végtelen).
2011. febr. 26. 19:20
 7/17 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, még igazad is lehetne, de sajnos itt DEFINÍCIÓ SZERINT nincs értelmezve az adott művelet. Innen kezdve fölösleges azon agyalni, hogy limes akármi határértéke... Ha ezt egy vizsgán elkezded mondani, igen furcsán fognak nézni rád :-)

Nézzetek utána a moduláris aritmetika definíciójának, illetve a nullával való osztás definíciójának, és az eredmény teljesen egyértelmű.

Pedro

2011. febr. 26. 19:29
 8/17 anonim ***** válasza:

Kedves Tanulók!

Az állítás igaz! Amit felírtak nem egyenlőség, hanem kongruencia akar lenni, aminek szokásos jelölése a = b (mod n)(három vízszintes vonással), aminek jelentése az, hogy n|(a-b). Szabad viszont egy kongruencia mindkét oldalát egy nullától különböző egész számmal megszorozni. Így 2-vel való szorzás után, kapjuk a következő

1 = 8 (mod 7) kongruenciát, ami equ. 7|(8-1) állítással.

2011. febr. 26. 19:52
 9/17 anonim ***** válasza:

OK, szorozzunk...

2^-1 (mod7) = 4

1/2 (mod7) = 4 itt szorozzuk ugye 2-vel:

1 (mod7) = 8

és hogyan is tovább???

Pedro

2011. febr. 26. 20:04
 10/17 anonim ***** válasza:
A moduláris aritmetika kiterjeszthetőségéről a racionális számokra többek között Vinogradov híres számeleméleti könyvében is olvashattok!
2011. febr. 26. 20:05
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!