Milyen arányban különböznek a különböző fűtőeszközök hatásfokai egymástól?
Ha pl. 100°C-on főzök 10 liter lecsós nokedlit 1 órán keresztül gázon, mikróban, fűtőszállal, vagy indukciós főzőlapon.
Elvileg az indukciós főzőlap akár fele annyit fogyaszthat, mint a fűtőszálas. Ez nem tudom, hogy azt jelenti-e, hogy fele annyit fogyaszt mint ami rá van írva, és nem tudom, hogy milyen arányban van ez a fogyasztás a mikróval, és a gázzal.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Ha jól számolom, akkor
1kWh gáz: 34000kW=2,948Ft 3600kW=1kWh 34000/3600=9,4 2,948/9,4=0,31Ft
1kWh áram: 50Ft
50/0,31=161 161-szer drágább az áram. Ha ilyeneket nem nézünk, hogy fedőt rakunk rá, mert mindháromban rakhatunk fedőt rá, szóval egyforma körülmények közt hasonlíthatjuk össze, akkor, ha tudnánk a hatásfokukat, akkor össze lehetne hasonlítani.
Földgáz:
1 MJ = 2,948 Ft nettó
Áram:
1 kWh = 38,11 Ft nettó
1 MJ = 1 kWh/3,6 = 10,59 Ft
A különbség csak kb 3,5 szeres.
Nem.
1 kWh = 1000 Wh
1 h = 3600 s
1 kWh = 1000 * 3600 Ws =3600000 J = 3,6 MJ
1 kWh = 3,6 MJ
1 MJ = 1/3,6 kWh
Jó sokára, de azért leírom. Nekünk lassan 5 éve van indukciós "tűzhelyí"ünk. Előtte olvasgattam sokat a hatásfokról, egyebekről. Sajna, nem találom (és akkor nem mentettem le) azt a cikket (valami középiskola tanárai írtak tanulmányt) a kérdésben. Az indukciós jött ki az áron kívül minden pontban nyerőként: hatásfokban természetesen magasan verte a többit, és a sokkal magasabb hatásfok miatt a költségekben is a legjobb lett. A mikróra nem emlékszem, hogy a tesztben szerepelt volna, de messze nem is ugyan az a felhasználási területe.
A Wikipedia angol szócikkében is 60% körüli hatásfokot írnak, az indukciós tűzhelyére 84%-ot!
"According to the U.S. Department of Energy, the efficiency of energy transfer for an induction cooker is 84%, versus 74% for a smooth-top non-induction electrical unit, for an approximate 12% saving in energy for the same amount of heat transfer."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!