Ezt hogy kell megoldani?
négyzetgyök alatt 2x+6- négyzetgyök alatt 9-x=2
lehetne úgy, hogy négyzetre emelek?
sehogy sem jön ki normális megoldás:/ a diszkrimináns pozitív, de nem gyökszám, ezért nem jön ki egész szám ,pedig annak kellene kijönnie.. lehet valamit elszámoltam..
nem oldaná meg nekem valaki?
gyök(2x+6)-gyök(9-x) = 2
Kikötések:
2x+6>=0 -> x>=-3
9-x>=0 -> x<=9
gyök(2x+6)-gyök(9-x) = 2 // ()^2
x + 15 - 2gyök(12x+54-2x^2) = 4 // +2gyök(12x+54-2x^2)-4
x + 11 = 2gyök(12x+54-2x^2) // ()^2
x^2 + 22x + 121 = 48x + 216 - 8x^2 // +8x^2-48x-216
9x^2 - 26x - 95 = 0
x12= (26 +- gyök(26^2+4*9*95))/18 = (26 +- gyök(4096))/18 = (13 +- 32)/9
x1 = (13 + 32)/9 = 5
x2 = (13 - 32)/9 = -19/9 ~ -2,111..
Visszahelyettesítünk, hogy kiszűrjük a hamis gyökö(ke)t:
x=5: gyök(2x+6)-gyök(9-x) = gyök(16)-gyök(4)=4-2=2, tehát x=5 megoldás
x=-19/9: gyök(2x+6)-gyök(9-x) = gyök(16/9) - gyök(100/9) = 4/3 - 10/3 = -2 <> 2, tehát ez hamis gyök és azt is látjuk, hogy az első négyzetre-emelésnél keletkezett.
Csak a megoldás egy más módját szeretném megmutatni, amivel kisebb a hibázás lehetősége
√(2x + 6) - √(9 - x) = 2
Az ilyen feladatnál célszerű előbb átrendezni az egyenletet
√(2x + 6) = √(9 - x) + 2
Négyzetre emelés
2x + 6 = 9 - x + 4√(9 - x) + 4
összevonás után
3x - 7 = 4√(9 - x)
Négyzetre emelés
9x² - 42x + 49 = 16(9 - x)
Összevonás, nullára rendezés után
9x² - 26x - 95 = 0
Innen már nem probléma a megoldás. A diszkrimináns meg egy szép négyzetszám. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!