A sós víz miért fertőtlenít? Pusztán a klórtartalma miatt?
Az ozmózisnyomás és a félig áteresztő hártyákkal lehet ezt a legegyszerűbben megmagyarázni.
Hogy a sós víz és a baktérium között megegyezzen az oldatok koncentrációja, így a baktériumból a tömény oldat felé megy a víz, így a baktérium kiszárad, dehidratálódik, elpusztul.
Nem, a sótartalma miatt. A konyhasó (NaCl) ugyanis igen erős méreg, a vízelvonó hatása miatt.
Pedro
Klorid tartalma van, nem klór.
Amiért nem szeretik az élő sejtek a túl sós vizet(bár vannak extrém példák), az olyan dolgok miatt van, mint az ozmózis, és ionháztartás homeosztázisa.
Ozmózis: ha kint sokkal nagyobb az ionkoncentráció mint bent, a víz szépen kiáramlik a sejtből. A vizet ugye szertjük, nem jó nélküle.
Ionháztartás: az ioncsatornák a megnövekedett koncentrációgaradienseknek megfelelően igyekeznek kiegyenlíteni az egydnesúlyt a külső környezet és a sejtplazma között. Ezt se szeretjük, mivel nekünk, meg az élő sejteknek egy kiszámítható ionháztartás jó.
Nincs méreg.
Csak mérgező koncentráció.
Sónál(NaCl) emberre 4g/ttkg az LD50 érték.
Kisebb élőlényeknél jóval kevesebb. A hatást fentebb leírták.
Igazad van.
- Fiam, kitetted már a patkányoknak azt az izét, amitől megfelelő koncentráció esetén szíveskednek megdögleni?
Na ne már!!!
Pedro
Ha a fertőtlenítés alatt azt érted, hogy elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, akkor a sós víz nem fertőtlenít!
Egyes baktériumok sót is tartalmazó táptalajban nehezebben szaporodnak. De nem pusztítja el "őket".
Ha valamit fertőtleníteni akarsz, akkor ne sós vízbe tedd, hanem neomagnol tablettát vegyél és előírás szerint alkalmazd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!