Hogyan kell az (egyszerű) gyökös egyenleteket ábrázolni? Hogy kell megoldani a koordináta rendszerben?
Most vettük a gyökös egyenletek megoldását, levezetését, de szeretném megtudni, hogy grafikus úton, koordináta-rendszerrel, hogyan lehet megoldani? Még sosem tanultuk ezt az anyagot, ezért kérem, fokozott figyelemmel, érthetően elmagyarázni nekem, habár az ábrázolást nem tudom hogy tudnátok elmagyarázni / megmutatni. De aki szívesen segít, megadom az msn-címem: nata92 @ freemail . hu
Előre is köszönöm! :)
Ugyanúgy kell ábrázolni, mint bárhely más függvényt.
Vegyük a √x függvényt.
x=1-nél ennek értéke 1
x=4-nél ennek értéke 2
x=9-nél ennek értéke 3.
Szépen sorban felveszed a pontokat, majd összekötöd őket.
Itt van egy kép:
Majd ugyanebbe a koordinátrarendszerbe felrajzolod a másik függvényedet is. Ahol metszik egymást, az lesz a megoldás.
Itt az y=√x, és az y=8/x függvény ábrázolva. Látható, hogy x=4-nél mindkettőnek megoldása a 2.
Köszönöm a választ, sokat segítettél, de nem értettem meg azt a részét, hogy kell transzformálni, illetve hogy érted hogy "felrajzolod a másik függvényedet is". Milyen másik függvény?
Például van egy egyszerű példa: √x-25=0 (1 gyök alatt van az x,és a 25 is)
Itt megoldóképlettel nekem 25 jött ki, de ábrázolni nem tudnám már.
Tényleg nehéz a felfogásom, de köszönöm a segítséget!!!!!!!! :)
√x-25=0 A változókat egy oldara rendezem.
√x=25 Négyzetre emelem az egyenlet mindkét oldalát.
x=25^2=625
Nem tudom, hogy miért kéne ezt koordináta-rendszerben felrajzolni. Azt csinálhatnád, hogy felrajzolod a y=√x, és az y=25 függvényeket. A metszéspontnál leszármaztatod a pontot az x tengelyre (húzol egy x tengelyre merőleges vonalat a pontba), és az lesz a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!