Hogyan kell felírni a 2,75-öt kettes számrendszerben?
Elsősorban az érdekel, hogyan lehet megkapni e szám kettes számrendszerbeli alakját.
Tehát nem csak az eredmény érdekel, hanem annak megkapásának folyamata is.
"Egész: leírod a számot, és húzol jobbra mellé egy függőleges vonalat. A vonal után a szám mellé 0-t írsz, ha páros, 1-et ha páratlan. (Ha páratlan, egyet levonsz és) a szám felét alá írod a bal oldalon."
Ha páros a szám, akkor is levonok az eredetiből, nem?
Te is ezt csináltad...
Hiszen a 2 alatt már 1 szerepel.
És ez a rész "a szám felét alá írod a bal oldalon" biztosan igaz?
Nem hinném, gondolj például a 9-re...
Már értem.
Ha páros a szám, akkor a felét írod le alá, ha pedig páratlan, akkor kivonsz belole egyet, és az így kapott érték felét írod le.
Azt tudnod kell, hogy ennél biztos van jobb is, csak én így szoktam meg. Elvileg osztani kéne 2-vel, és a maradékot leírni jobbra, ami ugyanaz, de nekem így egyszerűbb.
Nézzük a 9-et:
9 | 1 (8-at felezed)
4 | 0 (4-et..)
2 | 0
1 | 1 Eredmény (felfelé olvasva) 1001, vagyis 2^3+2^0
Még mindig az előző(k) vagyok..
Csinálhatod úgy is, hogy osztod kettővel, eredmény egész részét alá írod, a maradékot mellé. És ezt ismétled...
Ugyanaz, csak másképp fogalmazva. Sőt így elvileg működik más számrendszer esetén is, csak akkor nem 2-vel osztasz, hanem az aktuális alapszámmal.
Én annó úgy értettem meg a számrendszereket, hogy kiindultam a tizesből:
Egy, tíz, száz ezer: 1, 10, 100, 1000
Tehát miután elértük az utolsó digitet, az aktuálist jobbra mind kinullázzuk és balra írunk egy 1-est azaz a nulla utáni legkisebb számot.
Tehát binárisan az egy, tíz, száz ezer felcserélődik:
Egy, kettő, négy nyolc és ez számjegyekkel leírva: 1, 10 100, 1000
A tizes számrendszerben 10 digit van (0-9) a kettesben kettő (0-1)
Amint elértük a felső számjegyeket és növelnünk kell mondjuk 1-el, balra írunk egy egyest jobbra pedig mindent nullázunk.
A tizedeseknél meg ennek az ellenkezőjét végezzük.
Lehet, kicsit zavarosan írtam, de az is lehet, hogy érthető :)
Utolsó előtti hozzászóló:
Köszi, hogy leírtad ezt a módszert is, valóban egyszerű és hatékony.
De most már elég lesz a módszerekből.:)
Utolsó:
Picit valóban zavarosra sikerült a gondolatmeneted leírása.
(Egyébként már értem a számrendszerek lényegét.)
Tulajdonképpen arra gondoltál, hogy pl van egy egyesed (ami a tíz a nulladikon), és ha le kell írni a következő hatványt (a tíz az egyent), akkor az egyes helyére leírsz egy nullát, és attól balra egy egyest?
Számolás pl. 3-as számrendszerben: van 0,1,2 ezekkel kell gazdálkodni:
_0
_1
_2
10 (nincs 3-as jegy, úgyhogy a köv. helyiértéken új számsor indul)
11
12 (megint elfogytak a számjegyek..)
20 (detto) Mint a 10-esben, csak ott 9-ig tudunk számolni, utána jön a köv. helyiérték növelése: 9 -> 10)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!