Vannak olyan eszközök (konyhai mérleg, véroxigénszint-mérő, stb.), amik nagyon hamar lefogyasztják az elemet, amivel működnek. Hogyan csinálják ezt?
Amint belerakjuk az elemet, máris, vagy minél tovább marad benne az elem, annál inkább?
Megoldás lehet a jelenségre, ha csak akkor tesszük bele az elemet, amikor épp használni akarjuk, aztán egyből ki is vesszük?
Honnan tudható előre, hogy egy eszköz ilyen lesz-e vagy nem?

Az ilyen eszközök selejtes tervezésűek, mert a mai mikrokontrollerek alvó üzemmódja bőven mikroamperes nagyságrend alatt van.
Néha meg lehet az ilyeneket javítani egy kis szaktudással, vagy (ha a készülék mérete megengedi) érdemes egy kis mechanikus főkapcsolót szerelni az ilyenekbe. Néha a tölthető akkumulátorral való használat a jó megoldás.
Csakis műszeres méréssel lehet meghatározni, hogy egy készüléknek van-e ilyen hibája. Egy rendesebb elektronikus multiméter gond nélkül kimutatja a mikroampernyinél nagyobb áramfelvételt.

#4 Nem azon van a hangsúly, hogy 1 vagy 4 mérés. Mondhatnál százat, akkor sem lenne igaz. 10 éves a konyhamérlegünk, az eredeti elem van benne. Ami ráadásul még csak nem is valami márkás elem, hanem valami noname, amit gyárilag adtak hozzá.
Ilyen egyszerűen nincs. Ha az elemek így merülnének és hetente kéne minden eszközben cserélgetni, akkor egész boltok léteznének kifejezetten csak az elemek számára. Ehelyett a kassza mellé van felakasztva 3 fajtából 2-2 csomag és kész.
Örülj neki, hogy még nem futottál bele ilyenekbe.
Egyébként nagyon is nagy üzlet az elembiznisz.

#6 Akkor miért van alig 2 csomag elem minden boltban, ha ekkora biznisz?
És még soha nem botlottam bele ilyenbe, miközben az elemes eszközök fénykorában nőttem fel? Meglehetősen furcsa véletlen. Ha rajtad kívül senkinek soha az életben nem volt még ilyen problémája, neked meg kvázi mindennel, akkor talán el kellene gondolkodnod, hogy lehet nem is az elemekkel, meg az eszközökkel van baj, hanem te hallucinálsz.
"még soha nem botlottam bele ilyenbe... Ha rajtad kívül senkinek soha az életben nem volt még ilyen problémája"
Abból, hogy neked nem volt, egy csomó másnak lehetett.
"neked meg kvázi mindennel"
Hol írtam, hogy kvázi mindennel? Sehol. Azt írtam, hogy vannak ilyen eszközök. Lehet, hogy te hallucinálsz. :)

Nekem (#1) is van egy ilyen gyárilag elbaxott embermérlegem, mely egy koppanásszenzorral kapcsolódik be!
Ennek a ficsőrnek viszont olyan nagy a fogyasztása, hogy néhány hét alatt kizabálja a CR2032 típusú lítiumelemet. A mellékelt képen látható, hogy az üveglap alsó festett felületére nemes egyszerűséggel egy régi PC dobozából bontott kapcsolót ragasztottam. A kapcsoló körül látható maszat az oldószeres törlés nyoma, hogy az epoxigyanta tökéletesen rögzítse a kapcsolót. Ez az feljavítás már minimum 15 éves - és azóta nem kellett a készülékben elemet cserélni!
😊
A másik fontos feljavítás a tenzométereket tartalmazó négy talp megmagasítása, hogy szőnyegre letéve is hibátlanul mérjen ez a műszer. A szőnyeg kiegyenlítő szerepe fontos, mert különben csak gond van a mérleg felfekvésével. Az egyik ilyen narancssárga pót-idom is látszik a mellékelt fotón.
😃
Nem nyafizni kell, hanem gyorsan helyre kell vágni az ilyen kacatokat, mert a többi kapitalista fogyasztói hulladék is vagy ilyen szar - vagy pedig aránytalanul drágább.
😎
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!