Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egy egyszerű áramkörben a...

Egy egyszerű áramkörben a töltések miért a pozitívból a negatív irányba mennek? Az elektronok fénysebességgel mozognak? Ezért kapcsolódik fel azonnal az égő?

Figyelt kérdés

ma 13:09
1 2
 1/12 Kólauborkával ***** válasza:
93%

1,) Történelmi okokból. Amikor még a kísérleteket végezték nem voltak pontosan tudatában mi történik, hasra ütöttek és lett egy (+) és egy (-).

2,) Nem, az elektronok relatíve lassan mozognak, nagyságrendileg 1-2cm/s sebességgel. Az energia áramlása elektromágneses mezővel pedig változó sebességgel halad, ami függ a vezető anyagától, annak szigetelésétől valamint ha jól emlékszem, akkor a feszültségtől.

Ennek most nem néztem utána, memóriából dolgoztam, lehetnek benne apróbb hibák, de lényegében jó kell legyen.

ma 13:17
 2/12 A kérdező kommentje:

De akkor miért kapcsolódik fel azonnal az égő, ha még nem ért a célba az elektron? A töltés elem egyáltalán mikor ér az egőhöz? Mi kapcsolja fel azt az égőt?

Bocsi, nagyon új téma nekem ez, csak most kezdett érdekelni. Iskolában nem érdekelt.

ma 13:24
 3/12 anonim ***** válasza:
ma 13:28
 4/12 A kérdező kommentje:
#3 zseni vagy, az oldalt ne szüntessék meg?
ma 13:32
 5/12 anonim ***** válasza:
82%

Kólauborkával írta:

"Az energia áramlása elektromágneses mezővel pedig változó sebességgel halad, ami függ a vezető anyagától, annak szigetelésétől valamint ha jól emlékszem, akkor a feszültségtől."

Kijavítalak:

Az energia áramlásának a sebessége lineáris áramköri elemek esetén nem függ a feszültségtől, a többi viszont befolyásolja az elektromágneses hullám terjedési sebességét.

ma 13:34
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Veletlenul pont tegnap neztem egy videot, ahol nemcsak elmagyarazzak, hanem megmerik es lerajzoljak, hogy terjed az aram (az elektromos hatas), az elektronok, es honnan tudjak hogy merre kell menni, tovabba valojaban mennyire kapcsol fel azonnal a lampa.

https://www.youtube.com/watch?v=2AXv49dDQJw

ma 13:37
 7/12 anonim ***** válasza:
88%

Kérdező - az elektromos energiát nem az elektronok szállítják, hanem az elektromágneses mező, melyet a szabad töltéshordozók csak irányba terelnek. Még nagyon alacsony frekvenciák esetén is érvényes, hogy az energiaáram nagyobbik része a fémes vezeték keresztmetszetén kívül folyik!

Ez a mező fénysebességgel (vagy az anyagi környezet befolyása miatt némileg lassabban) közvetíti a kiindulóponti változásokat a végpont felé. Az elektronok driftsebessége egy normál terhelésű rézvezeték esetén maximum 0,1 milliméter másodpercenként.

ma 13:42
 8/12 A kérdező kommentje:

#7 sok fogalmat nem értek ebből, de ki fogom silabizálni! Mágneses mezőről még nem olvastam, se a hullámokról.

Köszönöm!

ma 13:49
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

#7-es válaszával kapcsolatban láttam hasonló videót pár hónapja, ez nem pont az, de:

https://www.youtube.com/watch?v=bHIhgxav9LY

ma 14:05
 10/12 anonim ***** válasza:
47%
#9 ez erdekes, mert a #6 kiserlet cafolja. Marmint nem azt hogy a vezetek korul is van em mezo, hanem azt hogy a vezetek hosszatol fuggetlenul, az aramforras es a fogyaszto direkt tavolsagatol fuggene a reakcio ideje.
ma 14:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!