Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha valakit főbelőnek, az nem...

Ha valakit főbelőnek, az nem is hallja a fegyver hangját, mert hamarabb meghal, mint ahogy a fegyver hangja odaérne?

Figyelt kérdés

Tehát. Én így gondolom, csak nem tudom, hogy jól gondolm-e. A golyó gyorsabban megy mint a hang, ezért a célt hamarább éri el, mint a fegyver elsütésekor kiadott hang. A hang terjedési sebessége nagyjából 345m/s. tehát, akit 700 méterre fejbe lőnek az nem hall semmit, csak úgy meghal, mert a hang az csak 2mp-el később ér oda. Egyáltalán nincs tudatában, hogy most őt meglőtték?

Ki sem tudom fejezni magamat, de remélem értitek :))))))))))))))

dec. 22. 10:14
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
42%
A golyó nem megy sebesebben, mint a hangja.
dec. 22. 10:26
 2/15 anonim ***** válasza:
92%

Egyrészt ez a kérdés már volt.

Másrészt általában nem hal meg abban a pillanatban, így előfordulhat, hogy hallja a hangot. De attól még nem biztos, hogy emlékszik rá (ha túléli), mert ilyenkor sokk szokott lenni.

3/15 Psycho ***** válasza:
100%

Ez pontosan így van, ahogy gondolod! Illetve nyilván lehet bonyolítani azzal, hogy nem feltétlenül minden lövés olyan, ami AZONNAL halálos, de ha leszűkítjük a kört azokra, akkor igen, valóban így van.

Még egy faktor:

léteznek szubszónikus fegyverek, aminek a lövedéke lassabban megy, mint a hang. De bele kell számítani azt az időt is, mire az agy egyáltalán feldolgozza a hang beérkezését, hogy mi történt. Addigra pedig nagy eséllyel megérkezik a lövedék, és vége mindennek.

Ki nem számolom (mert a szubszónikus lövedék sebességétől is függ), de van egy bizonyos távolság, ahol már eltelik annyi idő, hogy az agy feldolgozhassa, hogy lövés dördült, de a golyó még nem érkezik meg.

Kérdés viszont, hogy ilyen távolságból vajon halálos-e a lövés, mivel a szubszónikus fegyverek rendszerint igen kis kaliberűek.

De a lényeg, hogy létezhet ugyan olyan eshetőség, hogy az agy felfogja, hogy lőttek, és csak utána veszti életét az ember, de ez igen ritka.

4/15 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez így abszolút nem kijelenthető, hogy a lövedék gyorsabb, mint a hang terjedési sebessége. Ez így abszolút nem igaz.

A világ legnépszerűbb és legtöbb példányban eladott pisztolya az M1911, ennek a torkolati sebessége 253m/s, sokkal lassabb, mint a hangsebesség.

De még a géppisztoly kategóriáig is el lehet menni, például Thompson 285 m/s, UMP .45 260 m/s, stb.

És a legjobb az egészben, hogy a hangsebességnél (nem sokkal) magasabb torkolati sebességű fegyverek is szóba jöhetnek, például UMP .40 358 m/s, PP-19 380 m/s, MAC-10 9mm 360 m/s... hiszen abban a pillanatban, hogy a lövedék elhagyja a csövet, azonnal lassulni kezd a légellenállás miatt. Hiába nagyobb a torkolati sebesség, szinte AZONNAL a hangsebesség alá lassul.

Szóval ezer meg egy különböző fegyvert lehetne felsorolni, amiket használva a célszemély igenis hallaná az elsütés hangját, mielőtt a lövedék célt érne.

dec. 22. 11:01
 5/15 A kérdező kommentje:
Aha!
dec. 22. 11:17
 6/15 EagleHUN ***** válasza:
76%
Arról nem is beszélve hogy volt már akinek a két agyféltekéje között elrepült a golyó sértetlenül hagyva az agyát. Jó nyilván sokkot kapott az illető. Azt nem tudni emlékezett -e a hangra vagy bármi egyébre emiatt...
dec. 22. 12:58
 7/15 anonim ***** válasza:
69%

Az agy roncsolása 10 ms alatt bekövetkezik, így semmiféle helyzetképnek nincs ideje kialakulnia.

Ha hangsebesség fölötti golyóval lőnek, akkor nyilván még a hang sem érhet oda, de a közelről kilőtt szubszonikus lövedék is hamarabb roncsolja az agyat, mint ahogy a hangérzet értelmezése és ennek a memóriába elrakódása megtörténhetne.

dec. 22. 13:35
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
Abból kiindulva, hogy a tyúk még lenyom egy igen színpadias, többperces tusát, amikor levágják a fejét, elképzelhető, hogy mi is szünet nélkül anyáznánk, vagy horkolva ájultan vergődnénk. Nem tudom, még sose láttam róla tényleges dokumentumfilmet.
dec. 22. 14:36
 9/15 A kérdező kommentje:
8. Én sem. De amiről te beszélsz, annak semmi köze a tudathoz, az agyhoz. Már hogy is lenne, ha a tyúk feje nincs a hején, és az izmok mégis mozgolódnak. Ez már inkább biológia. Valamiféle önkétlen izomösszehúzódások, idegi megnyilvánulások. Én még olyat is hallottam, hogy volt olyan, hogy akinek gioulitin-el (gillotin vagy hogy írják) levágták a fejét, utána még pislogott egy párat. Az is inkább már a biológia, mint a tudomány.
dec. 22. 16:05
 10/15 Psycho ***** válasza:
85%

Bármennyire horrorisztikus, de a levágott fej még néhány másodpercig tudatánál van. Ha megy az angol, itt egy videó róla:

https://www.youtube.com/watch?v=2Hm9jjAJnsE

Ha belegondolsz, logikus. Miért halna meg azonnal? Az agy sértetlen marad - a vérellátás szűnik meg. S mivel, ha az agy akár csak pár másodpercig nem kap rendesen vért, elájul, ez is történik. Viszont ott az a pár másodperc.

dec. 22. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!