Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Igaz hogy a hardron utkoztetob...

Igaz hogy a hardron utkoztetoben világegyetemek keletkezhetnek?

Figyelt kérdés
dec. 7. 05:15
 1/9 anonim ***** válasza:
90%
Ez nagyon nem valószínű.
dec. 7. 05:26
 2/9 anonim ***** válasza:
70%
Abban nem, csak a softron ütköztetőben.
dec. 7. 08:32
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

Volt ilyen elképzelés, de ennek nem sok alapja van.

Ehhez az kéne, hogy ennyire apró méretben is működjenek a dolgok. Ráadásul ennek annyira gyorsnak kellene lenne, hogy számunkra gyakorlatilag felfoghatatlan.

dec. 7. 08:55
 4/9 Psycho ***** válasza:
80%

Irgalmatlanul sok NAGYSÁGRENDRE vagyunk azoktól az energiaszintektől. Szóval nem, nem keletkeznek a részecskegyorsítókban világegyetemek.

Két protonnyaláb összeütközésekor kb. annyi energia szabadul fel, mint mondjuk a légy szárnyának a meglendülése. De az LHC-ban lehet, hogy akár olyan energiaszintek is vannak, mint amikor leesik egy pingponglabda a földre a kezedből.

A makrovilág szintjén ezt észre sem veszed. Összehasonlítani sem lehet.

dec. 7. 11:14
 5/9 anonim ***** válasza:
Psycho: nem arról volt szó, hogy egy ugyanakkora világot teremtünk, mint a miénk, valamit itt félreértettél.
dec. 7. 12:35
 6/9 A kérdező kommentje:
Hát voltak olyan hangok is, hogy belerobban a világegyetemünkbe egy új világegyetem és megsemmisíti. De én mikroszkópikus alatti világegyetemre gondoltam valóban, mi idők szerinti század másodperc alatti létezési idővel.
dec. 7. 12:45
 7/9 Psycho ***** válasza:
24%

#5: ugyanilyen erővel mondhatnám én is, hogy te értettél félre valamit, tudniilik a kérdésben nem volt leszögezve a teremtett világegyetem mérete.

Ergo az egyetlen kiindulási alap az az egyetlen világegyetem volt, amit ismerünk... arról pedig tudjuk mekkora. Illetve nem. Mert akkora, hogy nem is tudjuk, mekkora.

dec. 7. 13:04
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem, Psycho.

Mivel nem mondta meg a méretet, egyértelmű volt, hogy a kicsi is szóba jöhet, illetve ez az egyetlen lehetőség.

dec. 7. 13:29
 9/9 2*Sü ***** válasza:
100%
A szupernóváknál több nagyságrenddel nagyobb energiájú ütközések vannak, mint a LHC-ban. De pl. a Föld légkörében is vannak a kozmikus háttérsugárzás keltette ütközések, amik szintén több nagyságrenddel nagyobb energiájúak. Tehát a természetben folyamatosan történnek ilyenek, az egyetlen gond velük, ami miatt muszáj volt megépíteni az LHC-t, hogy minden más is ott van, nem lehet tudni hol és mikor fog egy következő történni, és nincs körülötte egy detektorrendszer. Tehát konkrét, ellenőrzött mérésekre ezek nem alkalmasak.
dec. 7. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!