Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a magyarázata a LED-eknél...

Mi a magyarázata a LED-eknél alkalmazott fényporok esetében annak a jelenségnek, hogy minél rövidebb hullámhosszal vannak gerjesztve, annál nagyobb hullámhosszon emittálják a saját fényüket?

Figyelt kérdés

Ennek a kérdésnek a feltevéséhez a következő megfigyelésem vezetett:

Ha veszünk egy közönségesen pocsék színvisszaadású 450 nm gerjesztésű 6000 kelvines fehér ledet, és azt megvilágítjuk egy 370 nm-es UV-A leddel (vagy fénycsővel), akkor annak a kék fényre citromsárgán világító (viszonylag széles spektrumú) fénypora narancssárgán kezd világítani. Ha ugyanezt 3000 kelvines leddel csináljuk, akkor annak a krómsárgás fénypora csaknem pirosan fog fényleni.

Első tippre, mintha tükrözve lenne a gerjesztő fény frekvenciája egy bizonyos állandó érték körül - de ezt a sejtést még nem állt módomban méréssel bebizonyítani.

Eddig úgy hittem, hogy a fényporok a belső energiaátmeneti sávokkal meghatározott frekvencián bocsájtják ki a fényt, amely frekvencia nem függ a gerjesztő fény hullámhosszától. A gerjesztő fény hullámhosszától elvileg csak a gerjesztési folyamat kvantum hatékonysága függ, ezért a gerjesztés csak egy bizonyos tartományban lehet hatékony. Jól értelmezem ezt a témát?

Mi a kérdéses jelenség magyarázata?

#LED #fénypor #luminofor #YAG phosphor #Ce:YAG #downshifting
szept. 9. 17:15
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
14%

Fénypor?

Az ott nincs..

szept. 9. 17:29
 2/11 A kérdező kommentje:

#1 - akkor kérlek add elő a privát teóriádat - hisz ha már az értékes válaszok úgyis elmaradnak, legalább mulassunk egy jót a LED kategóriás városi legendákon!

🤦

szept. 9. 17:34
 3/11 anonim ***** válasza:
A foszfor réteget világítja meg a LED, ezzel növelik a fényerőt.
szept. 9. 18:20
 4/11 anonim ***** válasza:
58%
Érdekes megfigyelés de szerintem nincs itt olyan speciális szakember aki otthon ebben a témában. Ha érdekel a téma akkor ásd bele magadat. Biztos lehet találni cikkeket a témában. Én csak ezt találtam: [link]
szept. 9. 18:23
 5/11 anonim ***** válasza:
0%

Ez itt, minden cifrázás nélkül egy "mezei" LED.

Ennek belsejében van maga az "alap"LED fényt kibocsátó félvezető réteg.

Tokozása: fröccsöntés, por legfeljebb akkor van ott, ha elcsesztek valamit gyártáskor.

Minden LEDnek ez a struktúra az alapja...

[link]

szept. 9. 19:24
 6/11 anonim ***** válasza:

[link]

A LEDek színe a felhasznált anyagoktól függ és csak azt egy fényt tudod vele gerjeszteni.

Többszínű LEDek már összetett struktúrájúak, nem keverendők az alap LEDdel

szept. 9. 19:36
 7/11 A kérdező kommentje:

#5 (19:24) - sejtettem, hogy egy szélsőséges mazochistává kell avanzsálnom, de ez a trollkodás valahogy mégis új szinteket céloz meg!

Segítek:

1. Az általad linkelt LED katalóguslevél semmilyen "alapvető struktúrát" nem ábrázol ki a fehér LED szerkezetéről.

2. Az általad linkelt LED katalóguslevél LED tokja nem "fröccsöntéssel", hanem nyomásmentes nyílt formába való gravitációs öntéssel készül, melyre a kapilláris feltapadás erősen rásegít.

3. A fehér változatnál még egy kevés fényporos epoxigyantát cseppentenek a behuzalozott csipre, és csak utána mártják bele a LED szerkezetét az 2-es pontban említett pancsiba. A termelékeny gépsorokon szükséges gyors polimerizációt emelt hőmérséklettel - vagy ami itt valószínűbb - UV fénnyel csinálják.

4. A jelenleg menő típusú SMT teljesítményledek fehér színű tokját tényleg fröccsöntik, de a csip beszerelése után arra szintén szabad cseppentéssel teszik rá a struktúrát lefedő fényporral kevert epoxigyantát vagy szilikongumit.

Tetszik a #3 (18:20) válasza is - olyan szubtilisan allegorikus kapcsolatot teremt nálam ezzel a klasszikusnak számító filmművészeti snittel: [link]

Nyugodtan pörgessétek még a témát - szeretlek titeket és bírom a stílusotokat!

😃😄😎

szept. 9. 19:59
 8/11 anonim ***** válasza:

Nem kéne ilyen viselkedést mutatnia. A fluoreszencia spektruma nem függ a gerjesztő frekvenciától, az energiatöbblet sugárzásmentes átmenetek révén adódik le.

Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy ugyebár üzem közben az eredeti LED fénye is jócskán belekeveredik az eszköz által kibocsátott fénybe, míg ha kívülről világítod meg, akkor kizárólag a fénypor spektrumát látod.

szept. 10. 14:18
 9/11 anonim ***** válasza:
*fluoreszCencia
szept. 10. 14:18
 10/11 A kérdező kommentje:

#8 (14:18) - igen, lehetséges, hogy be lett nézve a dolog. A kérdés alapjául szolgáló megfigyelést már több mint egy éve végeztem, így lehetséges, hogy akkor nem vettem valamit figyelembe.

Mivel ez az izgalmas téma egész éjszaka nem hagyott aludni, így most egy órája vettem a fáradságot, és megismételtem a megfigyeléseket.

Jelenleg már egész szép készleteket halmoztam fel mindenféle kukázott körtékből kibontott teljesítményledekből. Ezek szinte kivétel nélkül SMD-2835 tokozásúak, de sokféle csipeléssel bírnak. Vannak 6, 9, 18, de még 36 voltos, szingli és többcsipes típusok is. Az egyes példányok fényporozásai sem egyformák, és most ezzel kapcsolatban észrevettem egy érdekes dolgot:

Két különböző, de egyformán 6000 kelvinre specifikált LED (mindig feljegyzem az adataikat az elbontandó körtékről, és keményfém-vágólapka skatulyákba szortírozom a termést) teljesen másképp viselkedett az UV-A fény hatására! Az egyik gyakorlatilag nem világított az UV fényre, míg a másik rendesen, ráadásul kissé narancssárgásan világított. 450 nanométeres kék leddel megvilágítva viszont mindkettő intenzíven citromsárga lett, és egyértelműen becsapta az emberi látást a maradék kék fény annál a típusnál, mely az UV fényre is jól reagált - bár akkor kissé narancssárgás árnyalattal.

A #4 (18:23) válaszadó által linkelt adatokban észrevehetünk egy érdekes dolgot - méghozzá azt, hogy a YAG fényporok szinte érzéketlenek az UV-A-ra, míg a "SrGa2S4:Eu" típus rövidebb hullámhosszon is nagyon jól gerjeszthető. Tehát nemcsak egyféle kémiai rendszerbe tartozó fényporokat használnak a gyártók, melyek csak csekély szennyezésbeli különbségekkel bírnak, hanem nagyon is különbözőeket!

A többi 2800-3000 kelvinesnek specifikált példány valahogy most egyformán narancssárgának tűnt a jelenlegi és jóval gondosabban végzett megfigyeléseimnél.

Nagyon valószínű, hogy a múltkor egészen pirosan fénylő típusok valamilyen TFT-LCD képernyő alávilágításra való, speciális példányok voltak, melyeknél adtak a tisztességesebb zöld és piros sávú emisszióra a szemet becsapó sárga és narancssárga helyett, de a zöld por nem reagált az UV-A fényre. (Ezek a ledek most már nem voltak kéznél.)

Tehát mára már itt tart a tudomány a privát sufnilaboromban...

Akinek még van észrevétele a témában, az nyugodtan szóljon hozzá. Szerintem már megérte kiírni ezt a kérdést, hisz így néhányan ráébredhettek, hogy a fehér ledekben még fénypor is van!

😀😁😆

szept. 10. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!