Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A volfrámacél gyártásakor a...

Tardoskedd kérdése:

A volfrámacél gyártásakor a vofrámkarbid talán "por" alakjában kerül az acél olvadékba - vagyis ő maga nem olvad meg? Fe-C olvadáspont 1200°C körül. Volfrámkarbid olvadáspont 2800°C körül.

Figyelt kérdés
aug. 5. 08:48
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Megjött Gézengúz-2 , az azbeszttel foltozott irhájú vén kohász.

Volfrámot általában fém volfrám, ferro-volfrám ( előötvözet ) formájában ötvözünk. Sőt adott föltételek mellett még „érc” formában is.

Például:

WO3 + 3Fe3C = W + 9Fe + 3CO

Ezt a fajta ötvözést még a kemencében kell megtenni.

-

Ha rendelkezésre áll üstmetallurgiai berendezés, elvileg lehetséges finom volfrám-karbid por befúvása acélba argon gázzal. Sajnos ilyen technológiáról nincs információm.

Klasszikus ötvözésnél, a kohászok nem szeretik a poros ötvözőt. A heves légáramlás elragadja, és szétszórja az üzemben a drága ötvözőt.

Acélgyártás során el kell érni az előírt csapolási hőmérsékletet, ami függ az olvasztó berendezéstől, acél karbontartalmától, öntés módjától, stb. Lágyacél esetén 1500 – 1580 °C , de kis öntödei indukciós kemencéknél 1700 °C is lehet.

Ez még így is alatta van a volfrám-karbid olvadáspontjának, de a teában sem olvad meg a cukor, hanem oldódik. Ez egy viszonylag lassú folyamat.

Erről tudok egy kohász mesét, de majd legközelebb.

aug. 5. 12:50
 2/2 anonim ***** válasza:

Ígértem egy mesét, én is csak hallottam. Lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.

Valahol Európában történt (?).

Egyszer, köracél hengerlésekor megszakadt a szál. A szakadás helyén egy keményfém-lapka maradványát találták.

Föltételezzük, hogy LD eljárással készült az acél, és folyamatos öntőgépen öntötték le.

A keményfém lapka felismerhető volt, tehát 80 – 95 százaléka még megvolt. A folyékony acél az éleit, sarkait csak részben „nyalogatta el”.

Számoljunk, vegyük az LD adagidejét 45 percnek!

A nyersvas beöntése ~ 12. percben történhetett. Ha darumozgásra 5 percet, öntésre 5 percet * számolunk a keményfém-lapka 43 – 45 percig állt ellen a ( félkész ) acél oldó hatásának.

Nem semmi.

* - Miért számoltam csak 5 percet öntésre? A volfrám-karbid sűrűsége hidegen 15,63 . Folyékony vasra úgy emlékszem 6,8 sűrűséggel számoltunk valaha. ( Azért nem veszek rá mérget.) Tehát a keményfém leült az üst aljára, és viszonylag hamar távozhatott.

aug. 8. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!