Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miért van az, hogy folyamatos...

Miért van az, hogy folyamatos melegben általában kevesebbet eszünk, mint télen?

Figyelt kérdés

júl. 16. 21:52
1 2 3 4
 31/34 A kérdező kommentje:

Aztaa, milyen hosszú lett ez a kerekasztal-beszélgetés! Szerintem elég lesz, mert nem győzöm szelektálni és feldolgozni a válaszokat.

Köszi mindenkinek, aki írt valami használhatót! Most már csak egy pontos kivonatot kéne összeállítani ebből az egészből...

júl. 18. 00:53
 32/34 sadam87 ***** válasza:

"Én úgy tudom, az emésztés több energiát fogyaszt, mint egy nehéz testi munka."

Ezt mire alapozva állítod? Az általam küldött első linkben azt írják, a test energiafogyasztásának csak kb. 10%-át adja az emésztés.

Itt a belek a miscellanous kategóriában vannak (más szervek mellett), az összesen 21%:

[link]

Mondjuk itt magasabb értéket, 20-35%-ot írnak, igaz, úgy, hogy a hasnyálmirigy és a lép energiafelhasználása is benne van, amik részben illetve egészben nem az emésztésben játszanak szerepet.

Ezzel szemben a nehéz testi munka többszörösére tudja növelni a szervezet energiafelhasználását.

" A kukoricából pedig tényleg keveset rágsz meg, próbáld csak ki, ha érdekel."

Nem mintha ezt vitattam volna... Viszont miért is kell az energia az emésztéshez? Kell az emésztőenzimek megtermeléséhez - nos az egész kukoricához nem kell túl sok, szóval ez nem használ fel túl sok energiát. Kell a tápanyagok felszívásához - ha nem rágod meg a kukoricát, ehhez sem kell túl sok. Marad még a bélmozgásokhoz szükséges energia. Elismerem, nem tudom számszerűsíteni, de azért nehezen tudom elképzelni, hogy ehhez túl sok energia kelljen. Szóval a szét nem rágott kukorica átjutása túl sok energiát nem igényelhet. Ellenben amit szétrágsz, az elég nagy arányban tartalmaz nagy energiatartalmú és könnyen hasznosítható keményítőt. Szóval elég könnyen összejön a pozitív energiamérleg.

"Rád bízom a kísérlet megtervezését."

Te megszámolod, mennyi szem maradt, miután elvégezted a dolgodat? Vagy ezen a téren is olyan nagyvonalú ex has becslésekre hagyatkozol, mint láthatóan bármi másban?

júl. 18. 00:55
 33/34 sadam87 ***** válasza:

1. Melegben a testednek kevesebb hőt kell termelnie, így kevesebb energiára is van szüksége, kevesebb étel is elég.

2. Az emésztőrendszer működése során is képződik hő, így melegben előnyös lehet kevesebbet enni.

júl. 18. 01:02
 34/34 anonim ***** válasza:

Amit nem tud az ember megemészteni mint a fakereg, az nem azonos a negatív kalóriával.

Nem tudom tudjatok-e de az ételeken feltüntetett kalória érték NETO kalória. Tehát le van belöle számolva az emésztéshez szükséges kalória és azt mutatja, amit effektív tud hasznosulni

Pl 1 gram fehérje = 6kcal de az emésztésere 2kcal kell. Ezért mindenhol 4kcal-al számolnak gramonkent

Innen oka fogyottá válik ezen agyalni

Sose láttam hogy egy termékre negatív kalória érték lett volna feltüntetve bele értve a salátát is.

Az igaz hogy ha valaki csak salátat eszik, nehéz lesz bevinnie a szükséges kalóriát.

Tehát ha valaki fogyni akar, jó ötlet minden mellè sok salátát enni

Ismétlem, a testhőèrt alapvetően nem az emésztés felelős hanem a sejtek anyagcsere folyamata

22es voltam

júl. 18. 08:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!