Az 5,5 mohs keménységű kés jónak számít?
Szokványos acélból készült késeket 520 - 600 Vickers ~ 50 - 55 HRC keménységűre eresztjük meg.
Ha a kés leendő tulajdonosa megesküszik a Vas-Karbon diagrammra, hogy nem fog a késsel semmit feszegetni, és vigyáz, hogy le ne ejtse el lehet menni 690 HV ~ 60 HRC értékig.
Ha az acélanyag, pl. elektronsugárral átolvasztott, vagy szinterelt szintén lehet növelni a keménységet.
-
A kerámiakések gyakran cirkónium-oxidból készülnek, nagyon kemények, de ridegek. Keménységüket ki lehet fejezni Mohs skálával 8,5. Vannak akik szeretik a kerámiakéseket, vannak akik szerint túl kényes, törékeny és haszontalan.
-
Véleményem szerint fémeket, különösen acélokat Mohs keménységgel mérni bizonytalan.
Sőt a műszaki gyakorlatban illetlen dolog is.
Annyira mint:
< Besunnyogni egy diplomáciai fogadásra, vagy az operabálba.
< A vendégek szeme láttára belepisilni a puncsostálba.
- Na jó, itt egy golyó!
Nem is golyó, hanem 136° csúcsszögű négyzetes gyémánt gúla.
Keménység átszámító táblázat Mohsról Vickersre:
Ne vegyétek szentírásnak, csak tájékoztató jellegű.
Megint én vagyok.
Példa arra, ha túl kemény, rideg a penge 1:22-nél :
https://www.youtube.com/watch?v=5cY5PHE4x_g
Jó szórakozást!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!