Nem tudom, hogy hol hallottam, ahogy azt sem, hogy melyik ország uralkodóiról, de hallottam, hogy volt egy ország, aminek a királyai többek között viselték a Magyarország királya címet, bár semmi hatalmuk nem volt Magyarországon. Kik voltak?
Nagyjából úgy viselték a magyar királyi címet, ahogy a magyar uralkodók is viseltek olyan uralkodói címeket (pl. Bulgária, Szerbország, Kunország királya), amely nem bírt valódi jelentéssel.
Kik lehettek azok az uralkodóik?
Kezdetben ilyenek voltak például az Anjouk, 10 évbe telt, mire a látszathatalomból tényleges lett. Számos cseh király is viselte e címet azon az alapon, hogy valamelyik rokon valódi magyar király volt, de nem volt utódja. Spanyol uralkodóház soa nem akart magyar király lenni, ám ott is a Habsburgok egyik ága uralkodott, tehát rokoni alapon, mikor itt válság volt, vagy hivatalos ceremóniákon hivalkodásból hangozhatott el ilyen.
(bolgár királyok lehettünk, mikor a török hódítás során - időlegesen - mi szabadítottuk fel őket. Szerbia akkor nem is létezett, de szerb népességű területek 1000 óta hivatalosan a magyar királyság része voltak. Kunország sem létezett, volt viszont nálunk Kun László király - hiszen ő kun származású volt).
Ma is szeretnek kérkedni különféle címek tulajdonosai további, akár nem is létező címekkel, itt nem a tényleges hatalom a lényeg, hanem a kérkedés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!