Szóbeli osztás lehetséges kétjegyű vagy többjegyű osztóval? Pl. 1364:24
Kerekíted a számokat, hogy könnyen elvégezhető lehessen.
A példát én 5456/100-ra kerekíteném.
Pontosabb módszer tudtommal nincs.
Igazából a cinikus válasz hogy a számlálót osztod a nevezővel, igazából jó, abból a szempontból ahogy fejbe az osztás azt a metódust kövesse ahogy az osztást papíron végzed. Tényleg.
A legnagyobb számot kell megkeresni 1364ig amiben meg van a 24.Én így osztanék fejben:
2400ban megvan 100 (>1364)
1200ban megvan 50 (164)
120ban megvan 5 (44)
24ben megvan 1 (20)
akkor 1344ben megvan 56szor maradt a 20...
Szorzással könnyebb a legtöbb esetben.
5-ször 24 az 120, tehát 50-szer biztos megvan benne.
Akkor marad 164, ebben megint megvan 5-ször, marad 44, amiben már csak egyszer van meg, tehát 56 egész és 20/24, amit lehet tovább egyszerűsíteni, ha egyáltalán kell a pontos eredmény.
Egyébként megjegyzem ezért is tanítják jobb helyeken, hogy hogyan kell jól becsülni és miért hasznos az.
A fenti példámban (#2) az jön ki végeredményül, hogy 54,56. A tizedesjegyeket elhagyom, mert tudom, hogy az pontatlan, tehát 54 a végeredmény. De mivel én felkerekítéskor a 24 helyett 25-re gondoltam, hogy azt 4-el beszorozva 100 legyen, ezért tudom, hogy egy kicsivel több lesz a végeredmény 54-nél. Mivel a 24 nagyon közel van a 25-höz, amire gondoltam, ezért jó becsléssel azt mondhatom, hogy valahol 55 és 57 között van a valódi végeredmény. És valóban.
Simán. 48:24=?
Bonyolultabbakhoz legyen tudományos zsebszámológéped (mégha nemis divatos manapság)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!