Mennyire nehéz feladat lenne visszafejteni a PEPSI összetevőit?
Nincsen rajta a csomagoláson az ízesítés ("aromák") összetétele, és az egyáltalán nem is nyilvános.
"Összetevők
Víz, Cukor, Szén-dioxid, Színezék (E150d), Étkezési sav (foszforsav), Aromák, Aroma (koffein), Édesítőszerek (aceszulfám-K, szukralóz)"
Ahogy szinte semmilyen más üdítőitalnál sem nyilvános, hogy tételesen milyen aromakomponenseket tartalmaz, vagy azok milyen hozzávalókból származnak.
Egyébként nem lenne nehéz visszafejteni, esetleg némi tőke kellene hozzá. Nem kizárt, hogy az üdítőiparban ismert komponensekből "vaktában" is lazán meg tudná csinálni egy valamirevaló élelmiszervegyész, de ha ennél bonyolultabb, akkor GC-MS labor kell, meg olyan szakember, aki a benne talált vegyületek alapján azonosítani tudja a hozzávalókat meg a feldolgozási módszereket, aztán némi kísérletezéssel behangolja a receptet, amíg teljesen meg nem egyezik az ízük.
Annyi, hogy üzletileg tulajdonképpen semmi értelme nincsen pénzt költeni arra, hogy visszafejts egy ilyen receptet. Nem a recept a siker titka, meg az amúgy is változik.
A pepszikólánál bonyolultabb italokat is fejtettek már vissza így, pl. századfordulós prémium kategóriás abszintokat.
"Phoney" már tökéletesen megválaszoltam de még megjegyezném:
Már csaknem az összes nagy kólagyártó visszafejtette - és tovább is fejlesztette a receptet valami ihatóbbra!
#4 - a "tömegspekrométer nevű mérőeszköz" csak az elemi összetételt állapítja meg, ráadásul kvantitatív elemzést végezni is nagyon bonyolult vele. Így kb. semmit nem fogsz megtudni a lényeges összetevőkről.
A legjobb munkamódszer pedig az, hogy ismert kólareceptek alapján elindulva specifikus szerves-kémiai vizsgálatokat végzünk, például infravörös spektrometriával, kromatográfiás technikákkal, stb. - mely módszerek már direktbe azonosítják a feltételezett - na meg a sorból kilógó "titkos" molekuláris összetevőket.
Több különböző specializációjú analitikai szakember kitartó munkája szükséges egy ilyen visszafejtés elvégzéséhez!
"számtalan egyszerű kémiai módszerrel kilehetne mutatni az összetevőket"
Nézd, négyes, az csak egy dolog, hogy tudjuk, hogy az Unicumban ürmös is van. Mint ahogy tudjuk, hogy a pizzát élesztővel kelesztjük, ami valamilyen Saccharomyces species.
De ezzel a tudással semmire nem mégy, ha nem tudod a technológiát.
Hiába tudod, hogy élesztő, ha nem tudod, hogy milyen liszt, mennyi ideig dagasztották, hány fokon, hány gramm sóval. És a sót mikor tették hozzá. Nincs mit felvágni azzal, hogy tudod az összetevőket. Sosem fogod tudni megcsinálni magadtól, ha a technológiát nem ismered.
#3-asnak meg csak annyit tudok mondani, hogy természetesen a "másold a nagyokat" mozgalom keretében mindenki próbál valamilyen kólát gyártani. De ezeket a gagyi kólákat csak 100-150 Ft-os áron lehet eladni, míg a márkásakat viszik ötszázért is. Valamilyen titkos okból kifolyólag...
P.S.
A Pepsire már több mint 15 éve rá se nézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!