Az elmúlt egy-két évben miért lett ennyire ratyi a meteorológia?
Még pár órával előbbre sem tudják akár megközelítőleg sem előre jelezni az időjárást. Egyre rendszeresebbek lesznek a komolyabb jégesők míg eddig csaknem 100%-os eredménnyel működött a jégkármérséklő rendszer. Viszont az elmúlt 1-2 évben nagyon pontatlanok az előrejelzések illetve egyre több a jégeső is.
Miért lett ennyire lent a meteorológia színvonala?
A kérdésben megfogalmazott állítás egyszerűen hamis.
Maga a feltett kérdés "ratyi"!
Nem lett az, de nem mindegy melyiket "hallgatod"..
Az OMSZ egy nemzetközi rendszer része, adatot kap, adatot ad minden nap déli 12-kor a felső légkörben kell lennie felbocsátott ballonjának, melyről felemelkedés közben folyamatosan kapja az aktuális magasságból az adatokat.
Na most a HÍR TV honnan veszi az adatokat és a többi? Mert az pénzbe kerül..
Én úgy tudom, azt a rendszert már nem használják, ahogy régebben lőtték szét a jégesőt hozó felhőket. Az okát nem tudom.
Az időjárás valóban változott, nem működnek már a régi népi megfigyelések sem.
Az előrejelzés színvonala pedig szerintem is borzalmas, de nem 1-2 éve. Van az kicsit több is. Pár órával előre nem tudják megmondani sokszor a várható időjárást. Direkt olyan kifejezéseket használnak, hogy ne tudj belekötni. Pl régen nem volt ez a százalékos eső előrejelzés. Most, ha 10℅ és te bőrig ázol, akkor is mondhatja, hogy nem zárta ki a lehetőségét. Kb a szomszéd Mari néni is tudna hasonlót előadni.
"Én az Időképet szoktam figyelni"
Annak kevés köze van a meteorológiához.
Néhány alap információból számítógép modellezi le a várható időjárást, órákra lebontva kiír százalékos esélyeket a csapadékra, aminek sok értelme nincs, vagy lesz eső, vagy nem.
Még az észlelési adatokból is több információ lehet hasznos, mint az algoritmusokkal legyártott másfél napos előrejelzésekből.
A jégkármentesítést az emberek kérésére leállították. Ez volt a nép akarata, hát megkapták. Ez van.
Az előrejelzések azért bizonytalanabbak mert nagyon instabil a helyzet és nagyon gyorsan változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!