Nem teljesen értem a GDP-t?
Végigmentem ezen a szócikken, de van pár dolog, ami nem világos.
Például, eladom Bélának az egyik használt cipőmet 10 ezer Ft-ért, aztán meg ő ugyanazt a cipőt eladja nekem 10 ezer Ft-ért.
Persze rendesen kiszámlázzuk, meg befizetjük az adót, meg minden.
Elvileg akkor mindketten fogyasztottunk 10 ezer Ft értékben, tehát akkor ezek szerint nőnie kellett a GDP-nek 20 ezer Ft-al, viszont valójában meg semmi nem történt, nem állítódott elő egy új cipő, és pénzmozgás sem történt.
De ugyanezt szolgáltatásokkal is el lehet játszani, tegyük fel, hogy én is egy kisvállalkozó vagyok, meg Béla is.
Valami ezoterikus bullshit, pl. átoklevételért kiszámlázok Bélának 10 ezer Ft-ot, aztán meg ő is nekem.
De benne van a wikis szócikkben is egy jó példa: pl. alaposan emelheti a GDP-t akár egy földrengés is, hiszen az újjáépítés pótlólagos kiadásai a hazai össztermék gyarapodásaként jelentkeznek.
Most vagy én nem értek valamit, vagy tényleg az van, hogy a GDP-nek valójában szinte semmi köze nincs a tényleges fizikai valósághoz, hanem csak egy ilyen hasraütésre kitalált mérőszám?
De ha ez így van, akkor miért ezen rugózik az egész világ, meg minden közgazdász, hogy mennyi a GDP?
Miért nem történik szerinted értékteremtés?
A lerombolt épülettel csökken a köz, vagy magánvagyon.
A helyreállítás előtt már nem számít, hogy a földrengés, vagy a hurrikán előtt mennyit ért a házad, akkor már az az állapot a kiindulópont, mert már romos.
Ha a házad valaha ért mondjuk százezer dollárt, akkor ha le van rombolva, meg ér mondjuk tízezret.
Fizetsz egy ötvenest az építő cégnek, az megveszi a maltert, téglát, ablakot, ajtót, meg mindent, ami kell, elhordja a sok szemetet, ami valaha a házad volt és rendbe hozza neked, hogy megint lakhass valahol, így megint százezret és a vityillód.
Ha jön megint egy hurrikán, akkor szívás, mert megint szart sem ér a romba dőlt házad, vagy veszel egy másikat százért, vagy perkálsz megint az építőipari cégnek egy ötvenest, hogy csinálja meg neked, vagy alszol a híd alatt.
Ja, és közben keres a téglagyár, az ajtót, ablakot, maltert, stb-t gyártó cég is, mert hasznosan eladta a termékét, meg az építőipari cég is minden bizonnyal azért munkálkodik, mert az ötvenesből marad neki annyi, hogy megéljen.
Az egy más dolog, hogy valakinek, az államnak, vagy neked meg kell fizetnie a kárt, amit a szerencsétlenség okozott.
1. A GDP megértése nem fog menni a Wikipediából. Azért nem, met az ott olvasott sok kifejezésnek van jelentése a hétköznapokban, és van más jelentése a tudományban, közgazdaságban, politikában stb. És te pont azt érted ki belőle, amit ismersz. Azt valójában csak sejted, hogy a közgazdaságtant jó esetbe itt ott sejted.
2. A cipőeladás nem termel GDP-t. És adót sem kell feltétlenül fizetned utána. A GDP a megtermelt, előállított új értékek összessége. Hogy mi új érték, azt néha könnyű, máskor rettenetesen nehéz megmondani.
3. A GDO egy adat a gazdaságból, de a finomszerkezet, a trend ebből nem derül ki. Azért szokták ezt emlegetni, mert egyfelől nem tudják, hogy ebből nem lehet sok következtetést levonni, másfelől viszont egyszerű.
4. A szolgáltatás azért növeli a GDŐ-t, mert nélküle sok termelés nem lehetséges, vayg rosszabb hatékonyságú.
Én értem azt, hogy ezen keres X meg Y, de valójában nem történt semmiféle "fejlődés" meg "gyarapodás" a fizikai valóságban.
Tegyük fel, van egy falu egy ártérben, amit évente 2x elönt a víz, legyen ez a falu az egység, aminek a GDP-jét számoljuk, legyen nekik valami saját pénzük, mondjuk hívják a pénzt úgy, hogy Pengő.
A falu lakóinak épp csak arra van ereje, hogy megtermeljék a kajájukat, meg kivágják a fákat meg kibányásszák a köveket, hogy ezzel újraépítsék az otthonaikat.
A meglévőkön felül házakat építeni, tehát gyarapodni, szolgáltatásokat nyújtani, pl. szórakoztatást, egészségügyet, ilyesmiket, se energiájuk, se idejük, nincs a faluban se zenész, se orvos, se semmi.
Dehát papíron itt a GDP bizony az egekben van, mert iszonyatosan sokat forog a pénz, a kőművesnek meg ácsnak meg kőfejtőnek meg fakitermelőnek baromi sokat kifizetnek, ők meg azt visszafizetik a kajáért a többieknek, akik az élelmiszert termelik, dehát na, azért ne legyünk már hülyék, látjuk a valóságot:
a falu, mint egység gyakorlatilag az életben maradásért küzd minimális életszínvonalon.
Nem játszom a hülyét.
Tisztában vagyok vele, hogy egy könnyen mérhető adat, viszont azt állítom, hogy a valósághoz sok köze nincsen - és te is ezt erősíted meg, vagy legalábbis cáfolni nem tudod.
Még egy példa:
A országban és B országban is laknak 1000-en. Mindkét országban mezítláb jár mindenki, g-cire kényelmetlen, szúrja a talpukat kvára a mindenféle tüske, belelépnek a skorpióba, pókba, stb.
"A" országban gyártanak egy! darab gyémántokkal és arannyal kirakott, Michael Jordan és Dennis Rodman és minden híres kosaras által kézzel szignált cipőt, és azt valaki megveszi egy valaki 200 000 dollárért.
"B" országban meg gyártanak 1000 darab tök egyszerű cipőt, és darabját 50 dollárért eladják mindenkinek, így mindenkinek lesz cipője.
"A" ország GDP-je így 4x akkora, mint "B" országé, de valójában B ország sokkal nagyobbat fejlődött, mert végre mindenki cipőben járhat, nem szúrja a talpukat a tüske, nem csípi őket a skorpió meg a pók, "A" országban meg még mindig mezítláb jár mindenki, egy embert kivéve.
Itt mégis hogyan reprezentálja akkor a GDP a fejlettséget, vagy a teljesítményt?
"Én értem, hogy kijön a matek, de azért gondoljunk már bele, mekkora egy bullshit ez.
Ha egy évben háromszor letarolja mondjuk egy hurrikán a házamat, és háromszor újjáépítem, akkor örül a sok közgazdász, mert nagyon szárnyal a GDP, de valójában nem történt semmiféle fejlődés, vagy növekedés, tök nyilvánvaló, hogy ez nem ugyanaz, mintha három házat pluszban felépítettem volna."
Nem tökmindegy az neked, hogy egy házat háromszor építesz fel, amit mindig lerombol a vihar, vagy három házat építesz, amit lerombol a vihar?
Ez tök ugyanaz.
Látszolag a fegyvergyártás is növelia GDP-t.
Legyárt valaki 100 tankot, ami még azon a héten megsemmisül, de a GDP növekedett. :)))) Az Orosz gazdaság is így növekszik a szankciok ellenére. :)))
Az orosz gazdaság azért növekszik, mert a világ 2/3-a nem szankcionál.
Pláne Kína, azok mindent megvesznek.
Először a hirtelen alapanyagdrágulás kompenzálta a veszteségeiket, azóta meg folyamatosan nő a kereskedelmi forgalmuk, mert egyre jobban kiépítik az új vevőkörrel, akikkel eddig is kereskedtek, csak nem akkora volumenben korábban, mint most.
A fegyvereken különben valóban keresnek, mert a háború dacára hatalmas a fegyverexportjuk.
Valójában nagyobb, mint régen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!