A radiokarbon kormeghatározásos módszernél honnan ismerik a kiindulási C14-koncentráció értékét az ismert történelmi korokon (azaz pár ezer éven túl) visszamenőleg? netán csak feltételezik azt?
az izotópok bomlása kinetikusan elsőrendű reakció.
a felezési idő: t1/2 = ln2/k
ebből k meghatározható
k pedig: k = (ln c0/ct)/t
c0 a kiind konc, ct pedig t időpillanatban mért konc.
a természetben (körforgás miatt) a c0 körülbelül állandó, tehát ez is ismert
Filóztam kicsit a kérdésen, és rájöttem, hogy mi a szépsége a dolognak.
Tehát a kozmikus háttérsugárzással egyenesen arányos a légkörben található C14 koncentrációjával, mivel a keletkező és elbomló izotópoknak egyensúlyban kell lenniük, és a bomlás egyenesen arányos a koncentrációval, a keletkezés pedig egyenesen arányos a sugárzás mértékével.
Viszont az izotóp exponenciálisan bomlik, vagyis kétszeres, vagy 1/2-szeres háttérsugárzás esetén is (csak) 5000 év hibát okoz. Ami egy 50.000 éves minta esetén csak 10%, viszont a háttérsugárzásban ez már hatalmas eltérés lenne.
Ráadásul ha fák évgyűrűi alapján kalibrálunk, akkor átfedés lesz két kalibráció között. Tehát egy 1500-2000-ig élt fa alapján kalibrálunk az elmúlt 500 évre. Egy 1200-1600-ig élt fa halálát pontosan ki tudjuk számolni az első fa alapján, és ezután a második fa segítségével is tudunk kalibrálni és így tovább.
Na, Laci, jó gondolat volt itt is föltenni a kérdést.
Itt sokan olvassák: olyanok is, akik értenek hozzá, mert mondjuk ez a szakmájuk, és a részleteket is el tudják mondani. Amint látod, napok alatt már részletesen ki is tárgyalják.
nos
ebben a módszerben még mindíg inkább csak feltételezésnek neveznék néhány dolgot, mintsem bizonyított ténynek
pl állandó N-koncentráció (a C14 képződéséhez kell ugye), állandó O2-koncentráció (a CO2-hoz szükséges), állandó kozmikus sugárzás, állandó mágneses mező a Föld körül, stb
az elhangzottak után viszont mégis már "megalapozottabb" feltételezésnek érzem az állandónak tekinthető C14(kiindulási)-t
aláírom, hogy a felsoroltak 50-60000 évre visszamenőleg talán(!) tényleg nem változtak számottevően
az is vili, hogy a felmerülő befolyásoló tényezőket is folyamatosan próbálják belekalkulálni a bomlási állandóba
mégis mindezekkel együtt máig nem tökéletes a módszer
(pl a fosszilis szénben, vagy pláne a gyémántban ugye a felezési idő ismeretében már régen nem volna szabad kimutatható C14-nek lennie, mégis van)
de ezek már további tisztáznivalók
a feltett kérdésemet megválaszoltnak érzem :)
mindenkinek köszönöm a közreműködést
tegnap 22:16
Tök jó a válaszod, én is gondoltam ilyesmire, de lusta voltam végiggondolni, pláne itt melóhelyen :)...
Most viszont nyomtam (volna) rá zöld kezecskét, de megcsúszott az egér és lila kezecske lett... :(
Nem tudom, hogy lehettem ilyen béna, ezer bocsi, ne haragudj!
1; Ötvenezer év után már nem C14-et használnak, mert nagyobb a hiba, mint a mért mennyiség.
2; Az ősi légkör összetételét jégzárványokban lehet vizsgálni. Akár millió évekre visszamenőleg is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!