Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A radiokarbon kormeghatározáso...

Holba László kérdése:

A radiokarbon kormeghatározásos módszernél honnan ismerik a kiindulási C14-koncentráció értékét az ismert történelmi korokon (azaz pár ezer éven túl) visszamenőleg? netán csak feltételezik azt?

Figyelt kérdés
2010. okt. 13. 11:42
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
86%

az izotópok bomlása kinetikusan elsőrendű reakció.

a felezési idő: t1/2 = ln2/k

ebből k meghatározható

k pedig: k = (ln c0/ct)/t

c0 a kiind konc, ct pedig t időpillanatban mért konc.

a természetben (körforgás miatt) a c0 körülbelül állandó, tehát ez is ismert

2010. okt. 13. 21:38
 12/16 anonim ***** válasza:
87%

Filóztam kicsit a kérdésen, és rájöttem, hogy mi a szépsége a dolognak.

Tehát a kozmikus háttérsugárzással egyenesen arányos a légkörben található C14 koncentrációjával, mivel a keletkező és elbomló izotópoknak egyensúlyban kell lenniük, és a bomlás egyenesen arányos a koncentrációval, a keletkezés pedig egyenesen arányos a sugárzás mértékével.

Viszont az izotóp exponenciálisan bomlik, vagyis kétszeres, vagy 1/2-szeres háttérsugárzás esetén is (csak) 5000 év hibát okoz. Ami egy 50.000 éves minta esetén csak 10%, viszont a háttérsugárzásban ez már hatalmas eltérés lenne.

Ráadásul ha fák évgyűrűi alapján kalibrálunk, akkor átfedés lesz két kalibráció között. Tehát egy 1500-2000-ig élt fa alapján kalibrálunk az elmúlt 500 évre. Egy 1200-1600-ig élt fa halálát pontosan ki tudjuk számolni az első fa alapján, és ezután a második fa segítségével is tudunk kalibrálni és így tovább.

2010. okt. 13. 22:16
 13/16 anonim ***** válasza:

Na, Laci, jó gondolat volt itt is föltenni a kérdést.

Itt sokan olvassák: olyanok is, akik értenek hozzá, mert mondjuk ez a szakmájuk, és a részleteket is el tudják mondani. Amint látod, napok alatt már részletesen ki is tárgyalják.

2010. okt. 14. 02:47
 14/16 A kérdező kommentje:

nos

ebben a módszerben még mindíg inkább csak feltételezésnek neveznék néhány dolgot, mintsem bizonyított ténynek

pl állandó N-koncentráció (a C14 képződéséhez kell ugye), állandó O2-koncentráció (a CO2-hoz szükséges), állandó kozmikus sugárzás, állandó mágneses mező a Föld körül, stb

az elhangzottak után viszont mégis már "megalapozottabb" feltételezésnek érzem az állandónak tekinthető C14(kiindulási)-t

aláírom, hogy a felsoroltak 50-60000 évre visszamenőleg talán(!) tényleg nem változtak számottevően

az is vili, hogy a felmerülő befolyásoló tényezőket is folyamatosan próbálják belekalkulálni a bomlási állandóba

mégis mindezekkel együtt máig nem tökéletes a módszer

(pl a fosszilis szénben, vagy pláne a gyémántban ugye a felezési idő ismeretében már régen nem volna szabad kimutatható C14-nek lennie, mégis van)

de ezek már további tisztáznivalók

a feltett kérdésemet megválaszoltnak érzem :)

mindenkinek köszönöm a közreműködést

2010. okt. 14. 09:19
 15/16 anonim ***** válasza:

tegnap 22:16

Tök jó a válaszod, én is gondoltam ilyesmire, de lusta voltam végiggondolni, pláne itt melóhelyen :)...

Most viszont nyomtam (volna) rá zöld kezecskét, de megcsúszott az egér és lila kezecske lett... :(

Nem tudom, hogy lehettem ilyen béna, ezer bocsi, ne haragudj!

2010. okt. 14. 09:43
 16/16 Tom Benko ***** válasza:

1; Ötvenezer év után már nem C14-et használnak, mert nagyobb a hiba, mint a mért mennyiség.

2; Az ősi légkör összetételét jégzárványokban lehet vizsgálni. Akár millió évekre visszamenőleg is.

2016. júl. 31. 17:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!