A radiokarbon kormeghatározásos módszernél honnan ismerik a kiindulási C14-koncentráció értékét az ismert történelmi korokon (azaz pár ezer éven túl) visszamenőleg? netán csak feltételezik azt?
Nem vagyok szakember, de az alapján ami egyetemi tanulmányaimból nagynehezen megragadt :)
A C14 alapvetően ugye a kozmikus sugárzás hatására keletkezik.
A háttérsugárzás pedig (jelenlegi tudásunk alapján) nem igazán szokott nagy mértékben változni, illetve amennyit változik (és emiatt a C14 koncentráció is) az - tudtommal - általában mérési hibahatáron belül van.
Kivétel persze akad, pl. nuleáris kísérletek igencsak megnövelik a C14 számot, de azok valószínűleg régen nem nagyon voltak. :)
Nomeg ahol lehet, ott azért szoktak egyéb kormeghatározási módszerekkel is ellenőrizni, úgyhogy ha volt olyan időszak amikor megnőtt a C14 koncentráció, az feltehetően kiderül(ne). Mert ellentmondások lennének a különböző mérések között.
Harmadiknak:
"Ismert a mostani 14-es tömegszámú szén mennyisége a levegőben. Ez kb 0,1 milliárdod százalékot jelent."
Lehet, hogy én értettem félre, de szerintem a kérdező pont arra kiváncsi, hogy az akkori c14 koncentrációt (amit te -amúgy tök helyesen - a mostanival helyettesítettel) honnan tudjuk.
Nem kötekedésből, hanem pont azért, hátha jobb választ tudsz mint én (második) és akkor leírod azt is. :)
köszönöm szépen az eddigi válaszokat, de úgy látom csak muszáj leszek kicsit bővebb lére ereszteni a kérdésemet:
tehát
a kormeghatározós egyenlet vmi olyasmi ugye, hogy C14(jelenlegi)=C14(kezdeti) x t(eltelt idő) x k(korrekciós faktor)
1 egyenletben ugye csak 1 ismeretlen lehet (már ha egzaktan meg akarjuk oldani)
ez a keresett érték a t (a lelet kora)
C14(jelenlegit) egyszerűen megmérik
k gondolom állandó, vagy kikereshető vmi táblázatból
a C14(kezdeti) pedig meg tudják határozni ismert korú szerves leletek alapján
(ezek azok a bizonyos sírokban talált csontok, magvak, stb)
de mi a helyzet ezen "ismert" korokon túl???
FELTÉTELEZIK, hogy ha mondjuk 5000 évre visszamenőleg állandónak tekinthető a C14(kezdeti), akkor annak kellett lennie mondjuk 50000 évvel ezelőtt is?
mert akkor ez minden, csak nem egy 100%ig megbízható módszer
hiszen 1 feltételezésen alapul az egész
bocsi
kihagytam a felezési időt
de az is megmérhető, ellenőrizhető, tehát nem zavar
Ez a video elég szépen elmagyarázza:
http://www.youtube.com/watch?v=iGDrq8rikJc
Amúgy:
-angolul:
Magyarul:
Vannak más kormeghatározási módszerek is, így össze tudják őket vetni egymással, ezzel ellenőrizve a helyességüket.
Én sem vagyok teljesen szakember, úgyhogy bocsi ha hülyeségeket mondok, de szerintem egy adott anyagban (pl. fa, csont stb.) nagyjából azonos a kiindulási C14 mennyiség.
Ami eltérés lehet, az meg...
A radiokarbonos vizsgálat végülis nem ad meg pontos számot. Elég nagy a hibahatára. Töb száz, akár több ezer év, de ez egy kb. 10 millió éves leletnél már nem sokat számít.
Vagyis, most csak hasraütés szerű számokat mondok, tudjuk, hogy mondjuk a bükk fában az elpusztulás időpontjában kb. 0,000000001-0,000000002 (vagyis egy-kétmilliárdad) százalék a C14 aránya, a cédrusban 0,000000002-0,000000003, a csontban 0,000000003-0,000000004 stb.
5.: angolból messze nem vagyok ilyen penge
a magyar hivatkozásokat elolvastam
(sőt már azok hivatkozásait is)
nincs benne a válasz a kérdésemre
6. éppen azt szeretném tudni mire alapozzák, hogy - amint te is mondod - gyakorlatilag állandónak tekinthető a kiindulási C14
Egyszerű reakció kinetika. Légkörben dinamikus egyensúlyban van a C14 képződése és bomlása. Egyensúlyi koncentráció csak a képződés sebességétől függ, ami kozmikus sugárzás fluxusától. Hétköznapi pontosság igény esetén a fluxust vehetjük állandónak az utóbbi kb 40.000 évben amelyre alkalmazható a rádiokarbon módszer. Ha ha nagyobb pontosság szükséges, léteznek kalibráló görbék.
Szóval tekinthetjük állandónak, vagy szükség esetén ismert a korrekció. Amíg a szervezet él, van anyagcserélye, a benne lévő szén tartja az arányt. Ha elpusztult, a szén bomlik és nem pótlódik, onnét indul az óra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!