Hogyan boldogulhatnak az idősek az egyre bonyolultabbá váló digitális procedúrákkal?
Már nekem is egyre nehezebben követkető ez az egész 35 évesen. Akkor egy 60-70 éves, hogyan boldogul a digitális érában?
Tehát gondoljunk a jelszó manadzselésre ami komoly időt, tervezést és rendszerezést igényel. Hülye az a személy akinek egy jelszava és email címe van mert ezzel csak kiszolgáltatja adatait a kapzsi cégeknek aki eladják pénzért reklám céljából.
Tehát ha regisztrálsz 100 oldalra (ennyire azért egy átlag ember már regisztrál) akkor rendszerezned kell a belépési adataid, felhasználóneved, jelszavakat, biztonsági válaszokat, stb ami már komolyabb IT tudást igényel hacsak nem akarod füzetben vezetni azt. Ez önmagában elég stresszes nem beszélve arról, ha elfelejted / elveszted egyik jelszavadat akkor szinte lehetetlen bejutni a fiókodban a nagyon szigorú biztonsági eljárások miatt amelyek ellened fordulnak.
Nevetségesnek tartom, hogy a reCaptcha nevű förmedvénnyel még azt is bizonyítanod kell, hogy nem vagy robot azáltal, hogy beírsz egy szinte olvashatatlan krikszkraszkoból álló betűrejtvényből kiolvasott betűket.
Időigényes és stresszes.
Na most egy 60 éves embernek nem volt egyszerűbb simán besétálni néhány papírral a hivatalba / irodába és ott elintézzenek neki mindent?
Ráadásul a fogyasztóvédelmek sem működnek mert megengedték, hogy minden vállalat/cég de állam intézmény is leépítise az ügyfélszolgálatát, szinte elérhetetlen emberi lény telefonon, ha meg véletlenül eléred akkor nem tud semmit csak odaigazít egy weboldalra ahol neked kell elolvasnod a szabályokat és megpróbálnod megfejteni mi is az eljárás folyamata abban az ügyben. Ha hibát vétesz akkor ugye te vagy a hibás mert miért nem fizettél meg egy jogászt vagy tanácsadót.
Hol a határ, meddig mehet még az emberek szívatása?
Én 40 vagyok.
Max. 15 helyre vagyok beregisztrálva.
SOHA nem írok fel jelszót (se felhasználónevet). (Nem egyet használok semmiből, és persze, a különböző oldalaknak különböző kívánalmaik vannak (kisbetű-nagybetű-szám-speciális karakter-jelszóhossz, ami bonyolítja a dolgot)). Ha úgy adódik, egyszerűen használom a jelszóemlékeztetőt (de ritkán van rá szükség).
Nem kell ezt túlragozni.
Ez azért nem így van. A fejlődés gyorsul, ahogy egyre több az ismeret. Kétszáz éve valaki megtanult valamit, élete végéig gyakorolhatta. Ma egy mérnök, ha a diplomája után kihagy pár évet, mintha nem is lenne diplomája.
"hülye aza személy..." - rendkívül nagy tévedés. Minél többfelé ágazik valaki tevékenysége, annál valószínűbb, hogy "megtalálják". Na és? Muszáj vásárolni, ha valaki kap egyszerre száz ajánlatot? Továbbá léteznek reklámkiszűrő programok. Én gyakorlatilag nem kapok reklámot. Azt a portált, amelyik nem engedi a reklámszűrőt, otthagyom. A postafiókomból a nemkívánatos anyagokat rögtön a spam-be küldöm.
Nem regisztrálok száz oldalra. Egyszerűen nincs annyi ügyem, mi a fenének látogassak végig ezer regisztrálós portált. Átlag felhasználáshoz semmiféle IT tudás nem kell, pusztán a józan ész. Igaz, az nagyon kell. Az elfelejtett jelszót minden cég segít helyreállítani, ez elemi érdekük, különben otthagyod őket.
A robot pedig szükséges, mert sokan szórakozásból csinálnak hülyeséget. Ne a védekező céget szidd, hanem azokat a barmokat, akik miatt erre szükség van. Normális emberek esetén nincs szükség semmiféle ellenőrzésre, ez több országban így van, csak nálunk van ez az eszement "csináljuk ki és röhögjünk rajta" mentalitás.
6 éves embernek nem egyszerübb, ugyanis egyre több hivatal csak elektronikus ügyintézést vállal (nincs használható emberük, hülyét meg nem érdemes felvenni). 10 éve volt egy 80 éves hölgyismerősöm, egyszer megkért, magyarázzam el neki az alapokat, mert fárasztó neki mászkálni, és mondták, hogy a szobájából is elintézhet sok mindent. Két hónap múlva újságolta, hogy milyen nagyszerű találmány ez a számítógép. Igaz, nyitott, érdeklődő személyiség volt.
Hol a határ? Egyszerű! Nem a gépet kell szidni, hanem az embert. Például azt a gazembert, aki ezt az országot irányítja és tesz tönkre mindent benne. Például azt az ügyefogyott társadalmat, amely ezt tűri, sőt tapsol neki.
Ha te 35 évesen ekkora problémákkal állsz szemben, akkor ott nem a fejlődés, hanem az ismerethiány és az igénytelenség a megismerésre az igazi probléma. Igen, vannak idősek, akik számára küzdelmes, de nem a digitális világ, hanem az embertelen, nemtörődöm és igénytelen társadalom miatt. Amikor idősen valaki beteg lesz és inkább meghal, mintsem elviselje a kórházi megaláztatásokat és közönyt, ott bizony nagy a baj. A társadalom szemléletében. És ezen senki sem fog segíteni, kizárólag mindenki önmaga. Ha kell, szervezetten. Ezt is elfelejtették az emberek.
Nos az idős ismerőseimet, de még a középkorúak egy nagy részét zavarja és egyébként saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy még mindig jobb néha bemenni a hivatalba, mert még az se garancia, hogy igazolás van arról, hogy megoldották, de ez nem az informatika hibája.
Ami a jelszavakat illeti, sajna kezelhetetlen ennyi oldalon, hogy mindenhol eltérő legyen stb. A feltörő gépek egyre gyorsabbá válnak és a végén lesz majd 200 karakteres jelszavunk? Ez ugye baromság.
Kíváncsi leszek, hogy a FIDO mennyire válik be, amit a nagyok kitaláltak jelszómentes belépésre.
Ha jól értem: Ha egy weboldalra mész regisztrálni , már akkor az eszközt megadod, ami alkalmas lesz a kulcsod tárolására, pl: ujjlenyomatolvasós teló, usbs kulcstároló stb.. Szóval nálad lesz egy kulcs, náluk meg egy zár készül hozzá, ami te fiókodhoz való. Így mikor később belépsz, kéri az eszközöd a fiókod alapján és kikeresi róla hozzá való kulcsot és továbbítja az oldalnak..
Nem kell minden gyk szintű noname fórumra, weboldalra, webshopra külön jelszó és felhasználónév. Én se egy jelszót és felhasználót használok, de nem is húszat. Az olyanokra, amit nyugodtan feltörhetnek használok kettőt. Kettőt is csak azért, mert az idők során ami régen még elégséges jelszó volt a legtöbb helyen, ma már nem az.
Nyilván egy net bank vagy akár egy facebook komolyabb védelmet és jelszót kíván. De az ide is, meg oda is regisztrálni kell weboldalak nem.
Itt senki se hallott még a jelszó menedzser (password manager) programokról?
Pont arra vannak kitalálva hogy ne kelljen ötszáz különböző jelszót megjegyezni, csak egyet amivel a programba tudsz belépni. Sőt, kitalálni se kell új jelszavakat, mert magától tud neked biztonságos jelszavakat generálni amikor regisztrálsz valahova.
Itt van egy nem teljes körű lista néhány ilyen szoftverről:
(És mielőtt valaki azzal jönne, hogy "biztos azért akarják hogy egy helyen legyen meg az összes jelszavam, hogy majd jól eladhassák az összeset egyszerre", arra csak azt tudom mondani, hogy tucatnyi ilyen szoftver van, ha az egyiknek a gyártójáról kiderülne, hogy eladta az ügyfelei adatait, azonnal csődbe menne és a helyére lépne tíz másik versenytárs.)
A hihetetlenül aggódóktól kérdem, és ugyan ki és miért akarná feltörni mondjuk egy webáruházi jelszavadat. Hogy árgus szemekkel lesse, mikor lesz leközelebb, és akkor lenyúlja a vásárolni kívánt kanalat? Nem fogja tudni. A bank jelszó meg nem számít, ott a bank a garancia, meg az OBA.
Egyszer engem megfenyegetett egy ostoba polgár, hogy megtudta a jelszavamat, terjeszteni fogja ha nem fizetek neki. Mondtam, fel is dughatja, megeheti, elihatja, ahogy tetszik. Hát semmi se történt.
A félelem a nemtudásból fakad, olyan helyen, ahol komoly kár érhet, a cég véd téged, mert neki elemi érdeke. Ezek az aggodalmak jobbára légből kapottak. Valaki meséljen már, konkrétan miféle kár érte.
Ami az idősek iránti aggódást illeti, az a helyzet, hogy fiatalember voltam, amikor a komputer megjelent és együtt éltem a fejlődésével, ismerek egy tucat programnyelvet, igaz ugyan, hogy a többségét már nem lehet használni, mert például DOS-ra van kihegyezve, mint a Turbo Pascal, de a szemléletet azt megtanultam, még gépi kódban is programoztam egy időben és teljes asztali gépeket raktam össze alkatrészekből, kb. harmincat.
Az új dolgokat már nem követem naprakészen, de azért ne félts te engem, mert úgy nagyjából 69 évesen százszor többet tudok a komputerekről, mint bármelyik ifjú titán, hiszen szinte egész életem során ezzel, vagy részben ezzel foglalkoztam.
Azok az öregek, akiknek fingjuk sem volt a komputerekről, azok mára kihaltak, vagy legalább is száz év körül járnak, de egy mai hetven évesnek legalább negyven évet már a komputer érában kellett élnie, lehetetlen, hogy valami ne ragadt volna rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!