Két digitális hőmérő 0 és 100 fokon eltérő értéket mutat, 20 foktól fölfelé meg nagyon pontosan együtt futnak. Miért?
Elkezdtem sörfőzéssel foglalkozni, és egyre inkább felmerül a pontosság igénye a megismételhetőség érdekében, mai fejtörésem (vagy inkább csak fejtő rés) arról szól, hogy mi a...? Ahogy ajánlják, keverve 0-ra (pontatlan mérés szerint stabilra) hűlt jégkockázott vizet méregess körbe az eszközeiddel, és meglesz, mennyi az eltérés. Ha pontosabb akarsz lenni, forrásban levő vizet is mérhetsz, ahogy keverve leveszed a lángról. Nekem ezek egy olcsó grillhőmérőre lettek 1,8 és 100,0, egy még olcsóbb, vezetékes szondás kis beépíthető fehér mérőre meg 1,4 és 97,5. Sörfőzés közben becéloztam egyszer 57°C-t 15-ről melegítve, majd 71°C-t 51-ről melegítve. Amíg hidegebb volt, pár tized eltérés volt a kettő közt, aztán 40 fok fölött elkezdtek nagyon durván pontosan együtt menni, pihenőknél (amikor nem melegítesz alatta, hanem hagyod a hőkapacitást hőntartani) szigorúan ugyanazt a fix értéket mutatták, csak a tizeden át-átbillenést kezdték "szép sorban".
Esélyes, hogy pont a hasznos tartományban halálpontosnak tekinthetők? Miért pont az ajánlott kalibrációs értékek hajítanak a legjobban, és egyáltalán, mihez kéne kalibrálni, ha pont semmi haszna a 0 és 100 fokon mért értékeknek? Hogyan lehetne megnyugtató módon igazolni (lehetőleg balesetveszély meg mindenféle nehézkesség nélkül), hogy 50-80 fok közt a valóságot mutatják tized pontossággal?
A tized fok pontosság az ipari hőmérők között sem mindennapos..
És itt már a mérés módja sem mindegy.
A forrásban lévő víz sem mindenütt 100 fokos, pedig annak gondolnád.
Nemhogy grillhőmérőknél.
Fogsz egy precíz laborhőmérőt, és annak a segétségével méred be a bóvli műszereket a kívánt tartományban.
Bizonyos hőmérőknél az sem mindegy, hogy melyik részük milyen hőmérsékleten van tartva a bemérés közben. Pl. egy olcsó petróleumos kazánhőmérőt simán félremérhetsz így 2-3 fokkal.
#1 Oké egyébként, simán benne van a pakliban, hogy mivel nem az volt a feladat, hogy összenézzem a két mérést, hanem csak mellesleg volt két hőmérő, de közben komplex műsor volt a foglalkoztatóban azért, szal simán lehet, hogy megerősítési torzítok egyet, mert az élmény az lehetett, hogy sokszor láttam ugyanazt mutatni őket, meg lehet, hogy egynél több átváltást se tudtam végigbámulni, nem emlékszem, nem az volt a fősodor őszintén szólva... :)
Melegítéskor kevergetés közben tud olyan 2 fokos lassú hullámzással mutatni mindkettő az én konkrét esetemen, de ez olyan szépen lecövekel egy fix értéken, amint elveszem a fűtést alóla, és jól átkavarom a pár kiló malátát, hogy kicsit én is gyanakszom egy küszöbértékes simításra (mint valami zajzár) a sima időablakos átlagolás mellett... :) Főleg hogy a fehér nem egyszer kihagy a mérésből egy-egy tized értéket, egyszerűen az nincs meg neki. Sanszos, hogy kicsit kevés bitre van húzva a mérési tartomány, és ennyi, de érted, egyéb galádságok is lehetnek.
#2 Jó módszernek tűnik, de szerintem elkapnának. :) A szondákat kipróbáltam piszkosul bemeríteni is, és ugyanaz van, mint a szokásos kétcentis szúrással, csak persze a párolgás függvényében feljebb tudnak sokkal hidegebbet mérni, ahogy leáll az ember a kavargatással.
Köszönöm! Annyira nem vész egyébként a helyzet, ugye főleg enzimek optimális működési tartományáról beszélünk, igazából a sörfőző nyugalma a tét, ahogy legtöbbször. Mármint vakon nyilván nagyon mellé lehet menni, de pár főzés után még házi kalibrálgatás nélkül is meglesz, hogy ó, talán akkor 72 fok (vészesen testes sör kevés alkohollal), amikor ez a nyavalyás 68-at alig mutat... :) Ilyesmit kell elképzelni egyébként, vagyis már pont nem: [link]
És természetesen az optimális pH tartományon kívülre nem is nagyon kell képzelegni. A baj a gyakorlattal van, és azzal, hogy kb három hét, mire egy relative tapasztalatlan számára kiderül (na nem mérésekkel, hanem tapasztalgatással, egyéb hibákat is észlelve), hogy mi is lehetett az a kínai Celsius, mire odaért, hogy amiláz enzimek közt egyensúlyozgat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!