A jelenlegi technológiai szintünkön meddig tárolhatók digitálisan adatok, információk, tudásanyag?
Egy kezelhető méretű passzivált fémlemezbe lézerrel gravírozva akár GB-nyi adatmennyiséget lehet eltárolni jól kezelhetően. Egy hermetikus fém, üveg vagy kerámiatokba elrakva évmilliókat kibírhatnak az ilyen adathordozók.
A szükséges high-tech lejátszóberendezést is már le tudnánk gyártani úgy, hogy biztosan kibírjon néhány évezredet.
Egy szobányi raktárban így kényelmesen elfér az emberiség lényegi tudásanyaga, kulcstechnológiák leírása és rengeteg kép meg videóanyag is.
Ahogyan mondani szokták; a végtelen vagy öt év.
Valamilyen módon kódolni/dekódolni/olvasni kell a tárolt adatokat, és ez az ami könnyen az enyészeté lehet.
Például a holdprogram összegyűjtött adatainak jelentős részéhez már nem tud a NASA sem hozzáférni, mert egyszerűen nem léteznek azok a berendezések, melyekkel az adathordozókat olvasni tudnák...
Ha folyamatosan kezeled az adatokat, akkor sokáig, de már egy floppyt vagy CD/DVD-t is kevesen tudnak olvasni. Van még egy pár doboz floppym, de az a gyanúm, hogy a legtöbbnek már erősen sérült az adattartalma.
Régebben egy ügyfélnél DVD-re archiváltuk az adatokat. 10 év után nem minden adatot tudtunk visszaolvasni, annak ellenére, hogy minden DVD két példányban készült.
Ha felügyelet nélkül akarod hosszú időre eltárolni az adatokat, akkor marad a papirusz tekercs és a gránitba vésett felírat.
Az utóbbi években elég nagy a csend e körül a lehetőség körül, pedig nagyon valószínű, hogy -ha van hozzá olvasóberendezés- nagyon hosszú ideig őrzi a beleégetett információt. [link]
Ahogy a 6-os is írta: gondozni kell az adatot, nekem megvannak a harminc évvel ezelőtti, floppyra készült mentéseim is, mai adathordozón, hozzáférhetően. Ennek a folyamatnak lehetne egy állomása a kvarc is.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt kérdezőt és a kedves kommentelőket, hogy bár a kommentem offolás lesz (és ezért elnézést kérek), mert a kérdést megválaszolni nem tudom, de maga a kérdés egy kísérletet inspirált. 60 éves elmúltam, végigéltem a számítástechnika és az internet egész történetét. És jogkövető állampolgár voltam világéletemben. Így az informatikai könyvespolcaimon hamar megtaláltam a DOS 6.22 1994-ben a Microsofttól vásárolt floppy lemezeit. Természetesen van USB-re csatlakoztatható floppy olvasóm. Kipróbáltam, hogy működik-e még. És működik! Mellékeltem képernyőképet a lemezen található readme.txt megnyitásáról. Nyilván az SSD sebességhez szokott ember kicsit lassúnak találja a floppy meghajtó sebességét. De a több mint negyed százada megírt floppy még ma is olvasható. Eredeti Microsoft persze...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!