Hogy kell kiszámolni, hogy a tésztának mennyi idő kell a hőmérséklet függvényében, és ezt hogy lehet ábrázolni GeoGebrában?
Pusztán matematikailag (nem értek a főzéshez):
Adott, hogy t1 = 12 h a T1 = 5 °C hőmérséklethez tartozik, és t2 = 2 h a T2 = 25 °C hőmérséklethez.
Az exponenciális függvény alakja (ha úgy vesszük, hogy pozitív és a végtelenben 0-hoz tart – ugye pozitív időtartamokat írt a kérdező, amik közül a rövidebbik magasabb hőmérséklethez tartozik)
t = a*exp(–T/b),
ahol a és b pozitív értékek.
Ha ebbe helyettesítjük, amit a kérdező megadott, akkor lesz két egyenletünk a-ra és b-re:
t1 = a*exp(–T1/b) --> a = t1*exp(T1/b),
t2 = a*exp(–T2/b) = t1*exp((T1 – T2)/b) --> ln(t2/t1)*b = T1 – T2 -->
b = (T2 – T1)/(ln(t1/t2)) = (20 °C)/ln(6) ≈ 11,16 °C,
a = (12 h)*exp(5/11,16) ≈ 18,78 h.
Amivel lehet ábrázolni függvényt, vagy ki lehet számolni különböző helyettesítési értékeit.
13
pusztán biológiailag:
Néhány fokon teljesen leállnak az életfolyamatok (nem nulla a kiindulópont).
kb 40°C-on is lecsökkennek.
A hőoptimum alatt és felett is lelassulnak a folyamatok.
Ez a hőoptimum kb 30 fok körül lehet.
"Alkoholos erjedés
Az erjesztő tevékenység 40 ºC-ig fokozódik, ennél magasabb hőmérsékleten lassul, 60 ºC
körüli hőmérsékleten a sejtek elpusztulnak. Az erjedési folyamat sebességét a rendelkezésre
álló erjeszthető cukor mennyisége, a hőmérséklet és a közeg pH értéke befolyásolja. Az
élesztősejtek hőoptimuma 30 °C körüli hőmérséklet, a megfelelő pH érték 5-6 közötti"
Szerintem enzimatikus folyamatok is hőmérsékletfüggőek:
"Az egészséges lisztben az élesztő számára csak kevés erjeszthető cukor található. A
dagasztóvíz hatására aktiválódnak a keményítőbontó enzimek, megindul a keményítőbontás.
A keményítő egy része malátacukorrá, majd a malátacukor szőlőcukorrá bomlik. A bomlástermékek alkalmas tápanyagok az élesztő számára."
Abban biztos vagyok, hogy 2-3 adatból nem lehet kiszámolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!