Hogyan közlekedik az űrhajó az űrben, mondjuk a mars utazásnál? Miként tud előrehaladni, elvileg légüres térben?
Egy motorcsónak meghajtásához 8-10 lóerős motor elegendő, amivel kellőképpen hatékonyan tud haladni, ezzel szemben egy légpárnás járműnek ami hasonló adottságokkal rendelkezik, szállítható teher és sebesség, legalább 25 lóerőre van szüksége. Minél ritkább a közeg annál nagyobb erőt kell kifejteni ugyanahhoz a feladathoz.
Az űrben ahol elvileg semminek nem tud "támaszkodni" a meghajtó sugár, vagy bárminek is nevezik, akkor hogyan halad?
Az erő-ellenerő elvén. Ugyanazért, amiért az ágyú is elindul hátrafelé, mikor kilövi a lövedéket. A lövedékre támaszkodik rá, helyesebben a kitáguló lőporgázokra, amik meg a lövedékre támaszkodnak. Az űrhajó meg a hátrafelé kilövellt forró gázrészecskékre támaszkodik rá. Amekkora erővel fújja ki hátrafelé a gázokat, akkora erővel löki magát előrefelé.
Ha te kilépsz a csónakból, akkor azt meg ugyanakkora erővel elrúgod az ellenkező irányba. Ezért kell megvárni hogy közel érj a parthoz, mielőtt kilépnél, hogy az általad kifejtett erő minél inkább függőleges irányú legyen kilépésnél, hogy minél kevésbé rúgd el a parttól a csónakot. Lefelé rúghatod, úgysem fog elsüllyedni, csak egy kicsit.
"Minél ritkább a közeg annál nagyobb erőt kell kifejteni ugyanahhoz a feladathoz."
A légpárnásnak ahhoz kell a 25 lóerő, hogy el tudjon emelkedni a felszíntől, vagyis ellen tudjon tartani a gravitációnak. Ehhez kell 20 lóerő, a haladáshoz ugyanúgy elég neki is az 5 lóerő, mint a motorcsónaknak.
Nyolcadikban majd tanulod fizikából a hatás-ellenhatás elvét.
Az űrhajó az űrben jobban tud menni, mint levegőben.
A motorcsónak ugye a vizet hajtja, a légpárna pedig tényleg párna, tehát azon támaszkodik a jármű.
Az űrhajó meg csak simán megy, nem kell neki semmi.
"Nyolcadikban majd tanulod fizikából a hatás-ellenhatás elvét."
Légüres térben, hogy keletkezhet ellenhatás?
Elvileg ő is a kiegyenlítettségen dolgozik, úgy tudom elképzelni, mintha porszívóba fújnál.
Kérdező írja:
"Légüres térben, hogy keletkezhet ellenhatás?"
Válasz:
Úgy keletkezik ellenhatás, hogy az űrhajó a saját üzemanyagával hat ellen. A lendületmegmaradás törvénye pedig már alapiskolás tananyag:
"Légüres térben, hogy keletkezhet ellenhatás?"
Nem olvastad az @1 hozzászólásomat? Abban írtam le.
Vagy úgy gondolod, hogy az ágyú nem indulna meg hátrafelé légüres térben? A csónakot nem löknéd el hátrafelé légüres térben, miközben előre kiszökkensz belőle?
Ez így rendben is van amikor egy üzemanyag hirtelen elég akkor minden irányban tágul ezért van vagy ezért is van, hogy haladni tud, természetes amit leírtál, viszont a filmekben azt látni sokszor hogy valami gázt engednek ki pozíció változtatásra, ott nem keletkezik ellennyomás, ellenhatás, mint írtam már olyan mintha porszívóba fújnál.
Tulajdonképpen erre gondoltam mivel az üzemanyag elégetés logikus.
Mert ha vissza kell jönni, például a Marsról lehet hogy nem elég visszafelé az üzemanyag. Azaz vinni kell magukkal, még oxigént is.
Az ellenhatás a gáz és az űrhajó között keletkezik!
De ha így nem bírod elképzelni, akkor nézzük másképp:
a gáz és az űrhajó egy rendszert alkot, aminek van egy súlypontja. A súlypont mozgása nem fog megváltozni.
Tehát, ha az űrhajó áll valahol, és aztán kiereszt oldalra gázt, akkor ugye a súlypont elmenne oldalra (hiszen odamegy a gáz).
CSAKHOGY a súlypontnak helyben kell maradni, nem tud odébb menni!
Ezért aztán az lesz, hogy maga az űrhajó elindul a másik irányba, és így a súlypont pont a helyén marad.
"viszont a filmekben azt látni sokszor hogy valami gázt engednek ki pozíció változtatásra, ott nem keletkezik ellennyomás, ellenhatás, mint írtam már olyan mintha porszívóba fújnál."
Filmekben olyat is látni, hogy a fickóhoz mindig visszatér a kalapácsa, ha kinyújtja a kezét, vagy hogy egy kissrác felhúz az ujjára egy gyűrűt és attól láthatatlanná válik. Ettől még azért ezeket nem tartjuk valóságosnak. Abból, hogy a látványtervező hová milyen kispriccelő meg kifújó valamiket tervez egy filmben, szerintem nem érdemes túl messzemenő következtetéseket levonni a valós világ működésére nézve.
#8, e szerint nem érted a #6-ot.
A kérdező ezt jól írta le, ilyen fúvókákkal lehet pozicionálni.
Csak valahogy a kérdező azt képzeli, hogy ezeknek a gázoknak valamitől el kell rúgniuk magukat.
Nem kell.
Ha az űrhajó az egyik irányban kiereszt valami anyagot, akkor kutya kötelessége a másik irányba indulnia.
EZ a hatás-ellenhatás törvénye.
"Az ellenhatás a gáz és az űrhajó között keletkezik!"
Gyerekoromban felgumiztam egy szódáspatront egy műanyag autóra, kiszúrtam és kellett egy pár pillanat mire meglendült az autó, egyik alkalommal ott maradt a lábam és ekkor az autó pillanatok alatt felgyorsult mert volt minek támaszkodjon, amikor előtte még a levegőt összekellet nyomnia, hogy a kellő ellenhatás meglegyen, amikor a lábam ott maradt akkor nekiütközött a kiáramló gáz és így sokkal hamarabb alakult ki az ellen hatás.
De ezt légüres térben? Ahol tulajdonképpen semmi sincs aminek támászkodva megtudjon indulni, egyszerűen eloszlik a nyomás (sőt felszippantja), itt valami nem stimmel.
Súlypont. Van ott olyan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!